S.N. rođena 1981. godine

Ortodoncija i protetika

Pacijentkinja S.N. rođena 1981. dolazi u ordinaciju zbog estetike koja joj godinama predstavlja problem. Kratke kliničke krunice zuba, neadekvatan raspored, od roditelja nasleđena široka vilica i uski zubi doprineli su pacijentkinja izgleda dosta starije nego što realno ima godina.

Najveći problem bio je što je trenutna protetika bila nemoguća. Zubi su morali da se pozicioniraju nošenjem fiksne kako bi budući protetski rad bio estetski i funkcionalno kvalitetan.

U ovakvim situacijama moraju se povezati ortodoncija i protetika, jer kada bi se dijastema (prostor između sekutića) samo protetikom zatvorio, krunice bi bile zdepaste i pravougaone, a papila između zuba bi trpela ogroman pritisak postavkom mosta. Zato je neophodno sve zube pomeriti u pravilan niz, a nakon toga izraditi cirkularan most ,kako bi on držao zube u novoj poziciji. Ovakva kombinacija isključuje upotrebu ritejnera kao folije, jer se sam most već ponaša kao ritejner, čuva zub i onemogućava njihovo pomeranje na staru poziciju.

Nakon godinu dana nošenja fiksne , odmah nakon skidanja pacijentkinji su uzeti otisci i urađen privremeni cirkularni most koji je pacijentkinja nosila 7 dana dok definitivni radovi nisu u tehnici završeni.

Pacijentkinja se zbog boje kose i očiju odlučila da uradi svetlije zube, a ta promena joj je vidno prijala.

Ukoliko i vi imate sličan problem mi vam možemo pomoći.