BEZMETALNAKRUNICA

DENTALNI IMPLANTI

Idealna nadoknada jednog, više ili svih zuba

DIGITALNA

STOMATOLOGIJA

Brzina | Preciznost | Komfornost

ISPRAVITE ZUBE

Estetske "nevidljive" bravice za ispravljanje zuba

Brzo i neprimetno do savršenih zuba

BEZMETALNE KRUNE I FASETE

do SAVRŠENOG osmeha

KOREKTIVNE FOLIJE

Nevidljivo pomeranje zuba

bez fiksne proteze

All on 4

IMPLANTI NA BEZUBIM VILICAMA

Zaboravite na totalne proteze koje spadaju

Proteze na "klik"

Udobnost, stabilnost, estetika

BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNE

ŠTA JE BEZMETALNA KERAMIČKA KRUNICA?

Bezmetalne keramičke krunice predstavljaju najkvalitetniju i najlepšu protetsku zubnu nadoknadu. Ove krunice izrađene su u potpunosti od keramike. Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog  ili više zuba, kako u prednjim , tako i u bočnim regionima vilica. Više povezanih bezmetalnih keramičkih krunica predstavlja bezmetalni keramički most.

ZAŠTO JE TO ESTETSKI NAJLEPŠE REŠENJE U STOMATOLOGIJI?

Mnogo prirodniji izgled zuba, savršeno uklapanje sa preostalim zubima pacijenta, providnost i idealno prelamanje svetlosti, odlična tvrdoća i dugotrajnost rada samo su neki od faktora koji pomažu pri izboru ovakve vrste protetskog rada.

Vrlo važan momenat koji u ovom trenutku želimo da istaknemo je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez ikakvog oštećenja, a tome pogoduje tehnički potpuno drugačiji pristup brušenja zuba. Samo uklanjanje zubne supstance da bi se postavila krunica je daleko manje nego kod standardnih metalokeramičkih krunica. Rub bezmetalne krunice izuzetno je precizan, tako da je kontakt između krunice i desni gotovo savršen. Ova krunica je sačinjena od biokompatibilnog materijala koji pogoduje tkivima usne duplje i ne izaziva bilo kakvu negativnu reakciju. Visokopolirana je i bez mikropukotina što sprečava nakupljanje zubnog plaka, pa reakcija desni na prisustvo krunice praktično i ne postoji.

bezmetalne krune

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU METALOKERAMIČKE I BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNICE?

Metalokeramičke krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja kvalitetnih estetskih rezultata. Posle nekoliko godina, ukoliko dođe do povlačenja desni usled normalnih fizioloških procesa starenja kod pacijenta, moguća je pojava sivog ruba na spoju krunice i zuba. To se kod bezmetalne krunice ne dešava, jer je unutrašnjost krunice keramičko telo u boji zuba i ne postoji metal. Takođe, dobar kvalitet desni i njihova očuvanost, kao i sporije povlačenje tokom godina su i praktično i teoretski dokazani prilikom izrade bezmetalne protetske nadoknade, za koju se brušenje vrši do ivice desni. Za metalokeramičku krunicu potrebno je veće brušenje ispod desni, čak do 2 mm.

Zbog prisustva metala kod standardne krunice prozirnost zuba ne postoji, prelamanje svetlosti je otežano i mnogo je teže uklopiti boju krunice sa prirodnom bojom preostalih zuba. Kod bezmetalne krunice propustljivost svetla je identična kao kod prirodnog zuba pa je skoro nemoguće reći šta je krunica, a šta prirodan zub.

DA LI JE OVAKVA KRUNICA ZA MENE?

Bezmetalna keramička krunica je poželjna za svakog pacijenta koji želi da nadoknadi pojedine zube koji nedostaju, ili da svoje, već prisutne estetski neadekvatne zube učini savršenim. Moguće je izraditi ovakvu nadoknadu ukoliko su zubi postavljeni u vilici bez drastičnih anomalija u položaju. Ovakve krunice se mogu raditi kako u prednjoj regiji vilica, tako i u bočnim regionima. Ne podnose prevelike razmake između nosača, pa je zato vrlo važno pre same postavke terapije dobro odmeriti želje pacijenta i njegovu realnu sliku u ustima, kada su potencijalni nosači mosta u pitanju.

MOGU LI DA IMAM NEKE PROBLEME I ŠTA KAŽU DRUGI PACIJENTI?

Vrlo često se srećemo sa pitanjem da li je moguće uraditi bezmetalne krunice nakon što je pacijent već imao metalokeramičke krunice i sada želi da ih promeni? Odgovor je, da, moguće je, ali postoje određeni problemi. Ako ste pažljivo čitali sada već znate da je način brušenja potpuno drugačiji za bezmetalnu i metalokeramičku krunicu. To znači da nakon što je zub već izbrušen 2 mm ispod desni za metalokeramičku krunicu, taj rub će i za bezmetalnu biti isto 2mm. To znači da se u tom momentu gubi onaj nežni odnos desni zuba  i krunice bezmetala. Zbog toga je i zamenom krunice moguće da desni nekad odreaguju na bezmetalnu krunicu kao što su reagovali na metalokeramičku, da se povremeno upale i odreaguju blažim krvarenjem  ponekad kada perete zube. Zato je potrebno da se u higijenu pored klasične četkice za zube uključe i električni irigatori, spravice za čišćenje zuba pod vodenim pritiskom. Na taj način se svaki manji problem može regulisati.

Drugo često pitanje vezano je za lečene zube koji su odavno potamneli i pacijente zanima da li će takav tamni zub bezmetalnu krunicu učiniti sivom. Možemo reći da neće,a na scenu nastupa tim iskusnih zubnih tehničara. Potrebne su fotografije trenutnog stanja zuba pacijenta, određivanje boje susednih zuba, kako bi keramička baza tog potamnelog zuba mogla da se uradi u 2 nijanse svetlijoj boji u odnosu na boju zuba. Nakon nanošenja keramike u finalnoj fazi i završne glazure neće postojati razlike u nijansi između živih i lečenih zuba i dobija se estetski odlično rešenje.Ako taj lečeni zub ima veliki gubitak zubne mase i na njemu se ne može uraditi bezmetalna krunica, potrebno je uraditi ojačanje za koje se koriste nadogradnje od stakla, tzv.fiberglas nadogradnje. Takva nadogradnja je providna, vrlo čvrsta i cementira se u kanal korena zuba. Preko nje se uzima otisak za bezmetalnu krunicu, a na estetici se ništa ne gubi.

Livene metalne nadogradnje koje su cementirane na zubima na koje hoćemo da postavimo bezmetalnu krunu nisu idealna podloga i niko ne može garantovati idealnu estetiku takvog rada. Potrebno je dobro razmotriti postoje li drugačija rešanja u tom slučaju.

KOJI SU MATERIJALI OD KOJIH SE IZRAĐUJU BEZMETALNE KRUNICE?

Iako je danas bezmetalna keramika toliko napredovala i postoji mnogo materijala koji se koriste pri izradi ovakvog protetskog rada, najbolje su se pokazali i najčešće se koriste sledeći materijali: cirkonijum keramika i litijim disilikatna keramika. Tako dobijamo krunu koja je napravljena od materijala vrlo sličnog staklu, lagana je i providna,  a otporna koliko i prirodan zub.  Cirkonijum ima izražena mehanička svojstva, izuzetno je bele boje i jedan je od najčvršćih materijala. Na samom startu korišćen je u svemirskoj tehnologiji, a kasnije pronalazi primenu i u nekim granama medicine, npr. u ortopedskoj hirurgiji (glavice proteza za kukove) i u stomatologiji. Cirkonijum je veoma tvrda keramika i najpogodniji je za izradu bočnih mostova zbog tvrdoće. On ima za nijansu slabija estetska svojstva u odnosu na litijum-disilikatnu keramiku. Od cirkonijuma se danas izrađuju i keramički implanti.

Estetska svojstva litijum-disilikatne keramike su i dalje neprikosnovena i preporuka je da se koristi za sve prednje zube od 3 do 3.

KAKO SE PRAVE BEZMETALNE KRUNICE? DA LI IH PRAVI TEHNIČAR ILI MAŠINA?

Prvo se pristupa razgovoru sa pacijentom oko njegovih očekivanja povodom oblika, boje i izgleda zuba, a sve u granicama koje ne bi narušile osnovne stomatološke principe. 

Fotografije pacijentovog osmeha nakon prvog dolaska u ordinaciju, kao i snimanje zuba digitalnim skenerom značajno će nam pomoći da kroz posvećeno planiranje i digitalno dizajniranje stvorimo savršen osmeh. Upotrebom dentalnih fotografija i modela trenutnog stanja zuba u vilici, u prilici smo da stvorimo novi osmeh pacijenta na računaru. Sada pacijent može učestvovati u dizajnu potpuno ravnopravno. Pre početka bilo kakvog rada stećiće preciznu sliku kako bi njegovi zubi izgledali na kraju.

Kada pacijent bude zadovoljan dizajnom svog novog osmeha, prelazimo na brušenje. Nakon preciznog i pedantnog brušenja stomatolog mora uzeti što kvalitetniji digitalni otisak brušenih zuba skenerom i poslati ga u tehniku. 

Tada se dizajn zuba koji smo sa pacijentom odabrali softverski spaja sa digitalnim skenom brušenih zuba. Nakon što se svi parametri ispoštuju i uređaj programira za lasersko 3d štampanje, izrada može da počne i uskoro dobijamo probne krunice. Takve krunice probamo u ustima pacijenta kako bi proverili kako nadoknada stoji na brušenom zubu i proverili oblik i veličinu zuba. Ako je sve u redu, prelazimo na izradu definitivnog rada digitalnom CAD CAM tehnologijom. Glazuru (sjaj) i individualizaciju krunice vrši iskusni tehničar i kad se sve to završi spremni smo za predaju rada.

Procedura cementiranja gotovog rada je vrlo zahtevna  i mora se poštovati bukvalno u svakoj sekundi. Potrebni su posebni setovi za cementiranje bezmetalnih krunica, a naša ordinacija koristi Variolink Esthethic LC System Kit.

Potrebno je oko 4-5 dana od momenta brušenja do završetka i predaje rada. U međuvremenu , dok pacijent čeka svoj definitivni rad, na zubima mu se izrađuju privremene  zaštitne krunice. One štite brušene zube od mogućih nadražaja narednih nekoliko dana.

TRAJNOST RADA?

Rad sa bezmetalnim krunama može da traje mnogo godina ukoliko pacijent održava besprekornu higijenu. Brušenje zuba se vrši do nivoa desni pa je i samo povlačenje desni minimalno i isključivo je vezano za prirodan proces starenja pacijenta. Uvek se savetuje noćno nošenje splinta za bruksizam koji služi kao amortizer pacijentu ukoliko se odluči da uradi veliki broj krunica. Na taj način mišići se relaksiraju, visina zagrižaja održava u normalnim granicama, produžava se trajnost protetskog rada i čuva svaka krunica.

ZAKLJUČAK?

Priuštite sebi funkcionalno i estetski najbolje rešenje za savršen osmeh o kom ste dugo maštali!

Više radova i prikaza slučajeva možete videti na stranici Naši radovi, kao i na Facebooku i Instagramu