most boja b1

Metalokeramički most boja B1 | B.R. 61 godina

Pacijentkinja B.R. rođena 1958. godine javila se ordinaciji zbog toga što je dugo godina nosila gornju parcijalnu akrilatnu protezu i tek skoro saznala da je moguće da ima mnogo lepši protetski rad koji se ne bi skidao (most). Nedovoljna informisanost pacijentkinje u prošlosti dovela je do pogrešnog izbora protetskog rešenja. Ona je potpuno nepotrebno godinama nosila protezu.

Dijagnoza

Ortopan snimak svih zuba obe vilice nije pokazivao nikakve probleme u kosti. Pregled je, s druge strane pokazao čitav niz estetskih problema, jer su zubi bili ispunjeni brojnim kompozitnim plombama. Veliki broj plombi je bio u lošem stanju, rubovi tanki, oštri i prebojeni. Sve je izgledalo dosta šareno. Boja zuba pacijentkinje dodatno je podizala broj godina kod pacijentkinje. Činilo se da izgleda dosta starije nego što je bilo realno.

Protetski rad

Pacijentkinja nije imala nikakav strah i vrlo odlučno je pristupila celoj intervenciji. Nakon brušenja svih zuba u gornjoj vilici izradili smo joj privremene krune koje su joj nekoliko dana služile kao zaštitne. Nakon svega 4 dana rad je bio gotov i pacijentkinji smo izradili metalokeramički most od 12 krunica u gornjoj vilici.

Pacijentkinja je želela da izabere svetliju boju zuba i dobije oblik o kakvom je sanjala. Ona nam je pokazala nekoliko slika zuba, pa je zajedno u razgovoru sa stomatologom odlučeno koji je najbolji oblik u njenom slučaju.

Na kraju, pacijentkinja je bila prezadovoljna. Širok osmeh i zadovoljstvo na njenom licu nisu imali cenu. Sve je bilo baš kako je želela.