A.R. rođena 1972. godine

Kombinovani rad, keramičke krune i vizil sa atečmenima

Pacijentkinja A.R. rođena 1972. godine dolazi u ordinaciju u izuzetno teškom stanju, sa potpunim nedostatkom bočnih zuba u gornjoj vilici koje je izvadila ranije. Stanje preostalih prednjih zuba takođe je bilo teško. Na vrhovima pojedinih korenova nalazili su se procesi izuzetno nepogodni za hiruršku obradu, zbog svoje veličine i položaja. Obe jedinice bile su za vađenje.

Odlučili smo se da preostalih 3 zuba i jedan preostali koren iskoristimo za nošenje mosta od 6 krunica. Nakon toga u planu je izrada vizil proteze sa atačmenima, kao najpogodnije rešenje za ovakav tip nedostatka zuba.

Nakon ekstrakcije (vađenja) zuba najveći problem je bio kako izraditi krunice, a da one ne budu jako velike i estetski neprihvatljive. Rana nakon vađenja zuba pravila je velike probleme prilikom izrade krunica. Odlučili smo da krunice uradimo u kombinaciji roze keramike i keramike u boji zuba. To je bilo najelegantnije rešenje , jer roze keramika lako imitira desni zuba i optički krunica ne izgleda veliko.

Na kraju, izrađen je metalokeramički most od 6 krunica i vizil proteza sa atačmenima, na koju se pacijentkinja lagano navikla.

Najvažnije od svega što je ovaj radio promenio život pacijentkinje,ulio joj sigurnost sa njenih 44 godine, pa je mogla da svoj život kvalitetnije organizuje i u njemu uživa.

Za ovakve radove neophodna je perfektna higijena zuba nosača upotrebom Braun Oxy Jet aparata koji čisti zaostalu hranu ispod mostova. Proteza se mora skidati svaki dan i prati mlakom vodom.

Ukoliko imate sličnih problema, mislite da ste “NEREŠIV SLUČAJ” pozovite nas da vas razuverimo.