gummy smile

Gummy smile i metalokeramika | S.D. 41 godina

Pacijentkinja S.D. rođena 1978. javila se ordinaciji posle više od godinu dana praćenja našeg rada na internetu. Komentari korisnika i slike radova pre i posle njoj su se jako dopali. Odlučila je da nas poseti. Veliki strah i strašna zbunjenost karakterisali su nas prvi razgovor i pregled. Pacijentkinja je, kako ona kaže „svoju mladost provela kod zubara“ i „svaki put je prolazila kao bosa po trnju“. Zbog ove dve rečenice imali smo dosta težak zadatak koji je trebalo rešiti. Nakon analize snimka i pregleda pacijentkinje bilo je jasno da se radi o zubima lošeg kvaliteta i položaja, a dodatni problem je bio i tzv. „Gummy smile“, poznat kao osmeh pri kom se pacijentu izrazito vide desni. Jedan od mogućih razloga jeste bila i velika količina desni koja je nepotrebno prekrivala prednju površinu zuba.

Dijagnoza

Pacijentkinja se bukvalno plašila i naše priče. Bilo je vrlo teško početi rad i sanaciju njenih zuba, pa smo prvo morali da joj površinskim anestetikom u spreju umirimo mesta za davanje injekcionog anestetika. Tada je samo davanje anestezije prošlo skoro bez bola. Kada je pacijentkinja bila potpuno anestezirana uradili smo pojedinačna merenja svakog pripoja desni na prednjim zubima i pažljivo počeli da skraćujemo višak desni. To smo radili posebnim borerom za desni i finim skalpelom. Pacijentkinja nije mogla da veruje da ustvari ima zube tako lepog oblika jer su joj zube prekrivale desni celog života. Ovakva intervencija zove se gingivektomija (smanjenje gummy smile). Potpuno je bezbolna nakon date anestezije.

Protetski rad

Nakon 7-10 dana sačekali smo da desni potpuno mirno leže na zubima i pristupili lečenju 2 zuba napred i izradi ojačanja u vidu livenih nadogradnji. Pacijentkinji smo u međuvremenu izradili i privremene krune kako bi desni pravilno mogle da zarastu i zubi bili zaštićeni od nadražaja.

Za sada pacijentkinja se odlučila da uradi rad u gornjoj vilici. U pitanju je metalokeramički cirkularni most od 13 krunica. Vodili smo računa da novi zubi pacijentkinje podsećaju na njene stare zube što se tiče oblika, ali boja je svetlija, baš kako je naša pacijentkinja i želela.

Na kraju rada pacijentkinja je bila prezadovoljna novim osmehom i poželela je da snimi video gde bi rekla nekoliko stvari koje su joj ležale na duši. Savladala je strah koji je imala godinama. Nakon svega nije mogla da veruje „da je toliko čekala, a da je bilo toliko jednostavno“.

Ukoliko i Vi imate veliki strah prema stomatologu vreme je da posetite našu ordinaciju.