Cirkularni metalokeramički most | R.S. 62 godine

Pacijentkinja R.S. rođena 1960. godine javila nam se zbog otoka na desnoj strani u donjoj vilici. Na početku, zbog straha, pacijentkinja nije želela ni da pomisli da se upušta u bilo kakvo protetsko sređivanje zuba. Veliki je radoholik, dugogodišnji pušač i neko ko nije polagao previše nade u snagu lepog i zdravog osmeha.
Nismo želeli da forsiramo želje pacijentkinje i svu pažnju smo usmerili na zub zbog kog je otekla. Na ortopan snimku zub broj 5 u donjoj vilici imao je veliki proces na vrhu svog korena i taj zub je bio indikovan da se izvadi. Uradili smo pregled svih ostalih zuba i došli do zaključka da skoro svaki zub ima na sebi plombe.

Dijagnoza

Pošto pod otokom zub nismo mogli da izvadimo, uradili smo drenažu i prepisali antibiotik. Prva intervencija je pacijentkinji bila potpuno bezbolna i prijatna, pa je na drugu intervenciju došla daleko opuštenija. Dali smo joj anesteziju od koje je potpuno utrnula, pa je samo vađenje bila rutinska intervencija.
To je bio i prelomni momenat da pacijentkinja sama pita: “ A da li ima nade za mene da sredim ostale zube?“ Već sama odluka da se nešto promeni je pola puta do uspeha. Bez teranja, bez moranja, samo sopstvena želja!

Protetski rad

Uzevši u obzir zahtevnu situaciju i stanje i položaj preostalih zuba morali smo da uradimo veći broj lečenja, a zatim i ispravljanje i ojačanje pojedinih zuba livenim nadogradnjama. To je trajalo skoro 3 nedelje. Svaka intervencija je bila bezbolna,a pacijentkinja iz posete u posetu sve hrabrija i odlučnija.
Na kraju smo pacijentkinji uradili presvlačenje svih zuba metalokeramičkim navlakama. Razlika je bila evidentna, a pacijentkinja oduševljena. Ništa od toga nije planirala, ali je pobedila strahove i rešila velike estetske i funkcionalne probleme.
Na on line konferenciji koju je imala sa kolegama sa posla bila je u prilici da govori u kameru bez maske najmanje pola sata. Nakon završene konferencije počele su da joj stižu lične poruke od kolega sa pohvalama kako lepo, mlađe i sveže izgleda.
Sve najbolje našoj pacijentkinji u budućim godinama uz savet da se viđamo na redovnim kontrolama.
Ukoliko imate slične strahove, a ne znate kako da ih prebrodite dođite da popričamo, možda vas samo razgovor opusti i pomakne ka rešenju.
Vaš Meadent