BEZMETALNAKRUNICA

DENTALNI IMPLANTI

Idealna nadoknada jednog, više ili svih zuba

DIGITALNA

STOMATOLOGIJA

Brzina | Preciznost | Komfornost

ISPRAVITE ZUBE

Estetske "nevidljive" bravice za ispravljanje zuba

Brzo i neprimetno do savršenih zuba

BEZMETALNE KRUNE I FASETE

do SAVRŠENOG osmeha

KOREKTIVNE FOLIJE

Nevidljivo pomeranje zuba

bez fiksne proteze

All on 4

IMPLANTI NA BEZUBIM VILICAMA

Zaboravite na totalne proteze koje spadaju

Proteze na "klik"

Udobnost, stabilnost, estetika

Keramički viniri (fasete)

Šta su viniri?

Keramički viniri ili fasete predstavljaju estetski najkvalitetnije rešenje za promenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba. U pitanju je metoda kojom se  maksimalno štedi zubna supstanca uz minimalno brušenje samo prednjih površina zuba, a ponekad se, zavisno od indikacije, zubna supstanca ne mora ni uklanjati (no-prep viniri). Vinire je važno cementirati na gleđ, površinski prvi sloj zuba, kako bi se što bolje vezali za zub.

Keramički viniri su tanke keramičke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečivnu ivicu zuba. U pojedinim situacijama mogu pokrivati i manji deo unutrašnje površine zuba. Viniri se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji daju najlepše estetske rezultate, a istovremeno njihova mehanička svojstva omogućavaju odličnu otpornost u ustima.

Savremena tehnologija izučila je u potpunosti način vezivanja vinira za gleđ zuba i sada je samo neophodno u potpunosti primeniti vrlo preciznu proceduru za postavku vinira. Meadent TIM koristi adhezivni sistem Variolink Esthethic LC System Kit. Precizno i pravilno korišćen, predstavlja garant za dugotrajnost vinira.

Kada se MOGU postavljati viniri?

 • Kad želite da promenite boju, oblik i veličinu zuba
 • Kad želite da smanjite manje razmake među zubima
 • Kad tetraciklinski prebojeni zubi ne reaguju na beljenje
 • Kod istrošenih i istanjenih zuba
 • Kod blage teskobe (manje nepravilnosti u položaju zuba)
 • Kad želite da podmladite ostarele, izreckane i prebojene zube bez sjaja

Kada se NE MOGU postavljati viniri?

 • Kad imate plombe na više površina na prednjim zubima
 • Kad ste imali kompozitne fasete velike debljine
 • Kad su zubi devitalizovani (bez nerva) i imaju veliku promenu boje
 • kada zubi imaju velike razmake među sobom
 • Kod velikih teskoba zuba (veće nepravilnosti u položaju)

KOJA JE PROCEDURA ZA IZRADU VINIRA?

Prvo se pristupa razgovoru sa pacijentom oko njegovih očekivanja povodom oblika, boje i izgleda zuba, a sve u granicama koje ne bi narušile osnovne stomatološke principe. 

Fotografije pacijentovog osmeha nakon prvog dolaska u ordinaciju, kao i snimanje zuba digitalnim skenerom značajno će nam pomoći da kroz posvećeno planiranje i digitalno dizajniranje stvorimo savršen osmeh. Upotrebom dentalnih fotografija i modela trenutnog stanja zuba u vilici, u prilici smo da stvorimo novi osmeh pacijenta na računaru. Sada pacijent može učestvovati u dizajnu potpuno ravnopravno. Pre početka bilo kakvog rada stećiće preciznu sliku kako bi njegovi zubi izgledali na kraju.

Nakon što pacijent bude zadovoljan dizajnom svog novog osmeha, tehničar nam štampa finalni model. Ovakav model koristimo na 2 načina: 

 • model će poslužiti za izradu silikonskog ključa koji nam je glavna vodilja prilikom brušenja zuba za vinire
 • model ćemo iskoristiti i za izradu privremenih vinira dok čekamo definitivni rad

Prelazimo na brušenje za vinire prema silikonskom ključu. Nakon preciznog i pedantnog brušenja stomatolog mora uzeti što kvalitetniji digitalni otisak brušenih zuba skenerom i poslati ga u tehniku. 

Tehnika kojom izrađujemo vinire je press keramika. Ovim načinom izrade vinira postižemo izuzetnu prirodnost i harmoničnost novog osmeha.

Procedura cementiranja vinira je vrlo zahtevna  i mora se poštovati bukvalno u svakoj sekundi. Potrebni su posebni setovi za cementiranje vinira, a naša ordinacija koristi Variolink Esthethic LC System Kit.

Keramički viniri ili bezmetalne krunice?

Porcelanski viniri su odlična alternativa bezmetalnim krunicama, posebno u situacijama kada je potrebno rešavanje estetskih nedostataka, a uz minimalno uklanjanje zubne supstance. Najčešće se postavljaju na prednje zube gde njihov izgled i estetska vrednost najviše dolaze do izražaja.

Terapija vinirima u većini situacija daje lepše rezultate, pre svega zbog lepšeg izgleda desni, ali je očuvano i značajno više zubne supstance. Vrlo često tokom brušenja nije neophodno ni primati anesteziju, jer je za najveći broj pacijenata potpuno bezbolna procedura.