DENTALNI IMPLANTI

Idealna nadoknada jednog, više ili svih zuba

DIGITALNA

STOMATOLOGIJA

Brzina | Preciznost | Komfornost

ISPRAVITE ZUBE

Estetske "nevidljive" bravice za ispravljanje zuba

Brzo i neprimetno do savršenih zuba

BEZMETALNE KRUNE I FASETE

do SAVRŠENOG osmeha

Nevidljivo pomeranje zuba

bez fiksne proteze

All on 4

IMPLANTI NA BEZUBIM VILICAMA

Zaboravite na totalne proteze koje spadaju

Proteze na "klik"

Udobnost, stabilnost, estetika

Keramički viniri (fasete)

Šta su viniri?

Keramički viniri ili fasete predstavljaju estetski najkvalitetnije rešenje za promenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba. U pitanju je metoda kojom se  maksimalno štedi zubna supstanca uz minimalno brušenje samo prednjih površina zuba, a ponekad se, zavisno od indikacije, zubna supstanca ne mora ni uklanjati (no-prep viniri). Vinire je važno cementirati na gleđ, površinski prvi sloj zuba, kako bi se što bolje vezali za zub.

Keramički viniri su tanke keramičke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečivnu ivicu zuba. U pojedinim situacijama mogu pokrivati i manji deo unutrašnje površine zuba. Viniri se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji daju najlepše estetske rezultate, a istovremeno njihova mehanička svojstva omogućavaju odličnu otpornost u ustima. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom, a na osnovu skeniranja otiska vaših zuba koji je uzet u ordinaciji najfinijim adicionim silikonima.

Savremena tehnologija izučila je u potpunosti način vezivanja vinira za gleđ zuba i sada je samo neophodno u potpunosti primeniti vrlo preciznu proceduru za postavku vinira. Meadent TIM koristi adhezivni sistem Variolink Esthethic LC System Kit. Precizno i pravilno korišćen, predstavlja garant za dugotrajnost vinira.

Kada se mogu postavljati viniri?

  • Kad želite da promenite boju, oblik i veličinu zuba
  • Kad želite da smanjite razmake među zubima
  • Kad tetraciklinski prebojeni zubi ne reaguju na beljenje
  • Kod istrošenih i istanjenih zuba
  • Kod blage teskobe (manje nepravilnosti u položaju zuba)
  • Kad želite da podmladite ostarele, izreckane i prebojene zube bez sjaja

Prvi pregled i dogovor sa stomatologom u vezi vinira

Potrebno je da pacijent sa ortopan snimkom dođe na prvi pregled u ordinaciju gde će mu detaljno biti razjašnjeno na koji način može svoj osmeh i zube učiniti savršenim. Nakon dogovora sa pacijentom uzimajući u obzir sve njegove želje i očekivanja prelazi se na brušenje zuba , ukoliko je indikovana izrada vinira sa brušenjem zuba. Ukoliko nije potrebno brusiti zube odmah se može preći na otisak. Na osnovu otiska tehničar izrađuje keramičke fasete najviše za 2-3 dana. Procedura izrade je vrlo delikatna, zahteva značajno iskustvo tehničara i izražen osećaj za estetiku.

Nakon toga, kada pacijent ponovo dođe u ordinaciju, viniri će uz pomoć posebne Try in paste biti postavljeni na zube kako bi pacijent video kako sve izgleda pre defintiivnog cementiranja. Postoji 3 nijanse Try in paste za proveru izgleda vinira na zubima i isto tako 3 nijanse kompozitnih cementa za definitivno cementiranje. Treba napomenuti da definitivna boja vinira na zubu nakon trajnog cementiranja zavisi značajno i od cementa kojim se vinir cementira. Zato je unapred vrlo važno ustanoviti boju cementa.

Rezultat je potpuna prirodnost i harmoničnost vašeg novog osmeha.

Keramički viniri ili bezmetalne krunice?

Porcelanski viniri su odlična alternativa bezmetalnim krunicama, posebno u situacijama kada je potrebno rešavanje estetskih nedostataka a uz minimalno uklanjanje zubne supstance. Najčešće se postavljaju na prednje zube gde njihov izgled i estetska vrednost najviše dolaze do izražaja.

Terapija vinirima u većini situacija daje lepše rezultate, pre svega zbog lepšeg izgleda desni ,ali je očuvano i značajno više zubne supstance. Vrlo često tokom brušenja nije neophodno ni primati anesteziju jer je za najveći broj pacijenata potpuno bezbolna procedura.

Ukoliko su zubi bili sa mnogo belih plombi pre odlučivanja o protetskom zbrinjavaju viniri se ne savetuju već bezmetalne krune.

Takođe, ukoliko su zubi u velikoj nepravilnosti položaja, viniri takođe nisu adekvatno rešenje.