All on 6 na multi-unit | K.S. 55 godina.

Pacijent K.S. Rođen 1965. godine javio nam se putem maila iz daleke Švedske. Mail je bio kratak i krajnje jednostavan. “Nikad nisam bio u Beogradu i ne znam ništa o vama sem sto pratim vaše radove i sviđa mi se ono sto vidim. Kupio sam kartu. Dolazim u petak.”
Bez ikakvog prethodnog iskustva sa stomatolozima i bez ikakvog saznanja o tome šta sve treba da uradi sa svojim zubima, na vratima se, sa jednim malim koferom, pojavio muškarac vedrog duha i nasmejan. Bez plana, bez ideje gde će spavati i šta jesti.
Prvo smo popili kafu i popričali o tome kako je odlučio da samo tako dođe. Objasnio nam je da je sve u životu radio baš tako,”na prvu” i nikad nije pogrešio. Time je naš zadatak bio ozbiljno težak, da ga ne razočaramo. Kao i uvek, dali smo sve od sebe. Ceo tim.
Pacijenta smo uputili da uradi neophodne snimke. Pronašli smo mu smeštaj, objasnili gde da se hrani, gde da šeta i rekli da u bilo kom trenutku može da nas pozove ako mu zatreba pomoć.

Dijagnoza

Naš hrabri pacijent imao je mnogo stomatoloških problema u obe vilice. Teška parodontopatija u poslednjem stadijumu kada se zubi klate zahvatila je skoro 80% zuba pacijenta i to je sve trebalo izvaditi. Nametalo se pitanje, kakva će kost biti nakon toga i da li će pacijent biti u stanju da prihvati implante? Kakav rad uraditi na tim implantima i da li je opravdano opteretiti implante na samom startu nakon ugradnje?

Ugradnja implantata

Nakon analize 3D snimka pronašli smo mesto za 5 implanata u gornjoj vilici, ali je sama ugradnja zahtevala i postavku prf membrana. PRF membrane su posebne membrane dobijanje centrifugiranjem pacijentove krvi. U svakoj membrani nalazi se veća količina fibrina, proteina krvne plazme koji sadrži faktore rasta koji značajno pomažu zarastanju rane oko ugrađenog implanta i bržeg formiranja kosti. Kombinovane sa veštačkom kosti goveđeg porekla i sa koštanim membrana goveđeg porekla činile su dobitnu kombinaciju.
Nakon vađenja većeg broja zuba, ugradnje implanata i postavke membrana, pacijentu nije bilo lako. Nije imao bolove,ali je bio otečen i umoran. Njegov vedar duh uvek je bio iznad svega toga. Čak i u tim situacijama nalazio je vreme da se nasmeje.
Merene stabilnosti nakon ugrađenih implanata, zbog vrlo zahtevne rekonstrukcije, nisu dozvoljavale opterećenje implanata. Takođe, mekane i sveže membrane nisu dozvoljavale da se pritiskaju bilo kakvim vidom protetske nadoknade.

Protetski rad

Tek nakon 10 dana uradili smo pacijentu privremenu protezu i dogovorili se da definitivni rad radimo za 6 meseci.
U donjoj vilici prednji zubi su mogli da budu zadržani i u donjoj vilici zbog nedostatka kosti bočno odlučili smo se za izradu kombinovanog rada. Mosta od 7 krunica i vizil proteze sa atačmenima koja je bila konektovana na taj most.
Posle 6 meseci kada je naš pacijent ponovo došao za Beograd uradili smo kontrolni 3D snimak i videli da su implanti u izvrsnom stanju. Svaka stabilnost implanta bila je uvećena u odnosu na incijalnu za 5-10 stupnjeva. Takođe smo pronašli mesto za dodatni 6-ti implant.
Odlučili smo se za najkvalitetniji rad, mosta od 12 krunica na šraf na 6 implanata preko multiunit abatmenta.
Multiunit abatmenti predstavljaju najbolji mogući vid povezivanja protetskog rada i implanata i mnogo su važni za trajanje rada. Mnogo više detalja o multiunit abatmentima pročitajte na linku našeg sajta:
Na kraju smo uspeli da, posle ukupno 7 meseci, završimo rad kod našeg pacijenta. Njegovo zadovoljstvo bilo je veliko. Rekao je, da je pored toga što je zavoleo Beograd i ljude u njemu, takođe zavoleo i nas kao tim, jer se uvek osećao prijatno u našoj ordinaciji i u našem društvu.
Nastavljamo da kontrolišemo našeg pacijenta i da mu budemo na raspolaganju kad god dođe u Beograd.
Hvala mu na ukazanom poverenju. To što je on uradio bilo je vrlo hrabro, neočekivano, ali je ipak ispalo odlično.