BEZMETALNAKRUNICA

DENTALNI IMPLANTI

Idealna nadoknada jednog, više ili svih zuba

DIGITALNA

STOMATOLOGIJA

Brzina | Preciznost | Komfornost

ISPRAVITE ZUBE

Estetske "nevidljive" bravice za ispravljanje zuba

Brzo i neprimetno do savršenih zuba

BEZMETALNE KRUNE I FASETE

do SAVRŠENOG osmeha

KOREKTIVNE FOLIJE

Nevidljivo pomeranje zuba

bez fiksne proteze

All on 4

IMPLANTI NA BEZUBIM VILICAMA

Zaboravite na totalne proteze koje spadaju

Proteze na "klik"

Udobnost, stabilnost, estetika

VIZIL PROTEZA SA ATEČMENIMA

PROTEZE NA „KLIK“

Parcijalne vizil proteze sa atečmenima predstavljaju vrhunac znanja i umeća u mobilnoj stomatološkoj protetici. Njihova je suština da, bez obzira na vrlo zahtevan način izrade, jednostavno povežu fiksni i mobilni deo nadoknade u jednu funkcionalnu celinu.

Frezovana krunica sa atečmenom

Šta su atečmeni? Čemu služe?

Atečmeni su vrlo precizni vezni elementi koji služe za spajanje fiksne nadoknade i mobilne parcijalne proteze. Nastali su iz potrebe za višom estetikom kako se retencioni elementi proteze (kukice) ne bi videle prilikom osmeha.

Atečmeni su mehaničke strukture iz dva dela, od kojih se jedan nalazi na protezi, a drugi u specijalno izrađenim (frezovanim) krunicama na preostalim zubima. Spajanjem ova dva dela u ustima, taj sklop postaje jedinstvena celina odgovorna za pridržavanje proteze, njenu stabilizaciju i naravno estetiku, jer su ti delovi potpuno skriveni u protezi. Tako izrađena proteza ima samo jedan put unošenja i iznošenja iz usta što čuva preostale zube od neadekvatnih sila.

Razlika između vizil proteze i vizil proteze sa atečmenima?

Za razliku od klasičnih vizil proteza koje se za zube pridržavaju livenim kukicama, vizil proteza sa atečmenima je napravljena kako bi pružila veću estetiku, ali i funkcionalnost. Osnovnu razliku između ova dva tipa vizil proteza čine atečmeni. Oni zamenjuju kukice i vezuju se za preostale zube i ta veza je nevidljiva. Jačina te veze je značajno veća u odnosu na kukice, što daje i veću sigurnost pacijentima pri jelu i govoru.

Da li moram da brusim svoje zube kad želim ovakav vid proteze?

Da! Vizil proteza sa atečmenima je složen sistem koji zahteva podršku metalokeramičkih krunica sa posebnim frezovanim ležištima.

Na vašim zubima nakon brušenja i otiska izrađuje se metalokeramički most koji na svojim poslednjim krunicama (one koje su odmah do proteze) ima kuglice slične drikeru (najčešće se kuglice izrađuju jer su najgracilnije), a u protezu se postavi odgovarajuće kućište. Spajanjem ovih delova proteza prosto „klikne“ na zube. Drugi tip najčešće korišćenih atečmena su klizači, koji funkcionišu po istom principu.

Protetika | vizil vs atecmeni

Može li vizil proteza sa atačmenima da se uradi i kod mene?

Umetnost i kreativnost u izradi ovakve proteze proističe iz velikog broja varijacija koje se mogu izvesti uz pomoć ova dva tipa atečmena. Klizači i kuglice mogu se postaviti na krunicama izrađenim na preostalim zubima, na zubnim implantima, ili se pojedini zubi mogu povezati prečkama i na njima postaviti neki od ovih atečmena. To se posebno preporučuje kada je preostao mali broj zuba, a želi se postići maksimalan učinak proteze.

Prednosti i nedostaci ? Šta kažu pacijenti koji već imaju ovu protezu?

Vizil proteza sa atečmenima se savršeno uklapa sa metalokeramičkim mostom i na njega se kači, pri čemu ne postoje nikakve kukice ili elementi koji se vide. Kada se pacijent široko osmehne, prilikom jela, ili govora, ne možete napraviti razliku između krunica i proteze. Takođe, stabilnost proteze i osećaj čvrstine u odnosu na druge tipove proteza je neverovatan. Praktično se pacijenti navikavaju na protezu za svega 2-3 dana i većina njih vraća se sa komentarom da protezu ne skidaju čak ni kada spavaju.Velika spojnica (koja povezuje levu i desnu stranu proteze) je tanka, uska i vrlo brzo dobija temperaturu usne duplje, a samim tim protezu ne osećate kao strano telo. Mogućnost da žvaćete hranu čiji ukus osećate je otkrovenje posle nošenja proteza koje potpuno prekrivaju meka tkiva usne duplje.

Kada su nedostaci u pitanju ovaj vid proteze pravi se isključivo uz paralelnu izradu metalokeramičkih kruna i potrebno je da se vaši zubi bruse, što sa finansijske strane predstavlja veći izdatak. Takođe, posle određenog vremena, na 6 -12 meseci određeni delovi atačmena koji se nalaze u protezi moraju se zameniti. Zbog čestog skidanja proteze ona slabije stoji i lagano se skida. Nakon zamene, opet vraćamo stabilnost protezi kao prvog dana kada smo vam je predali.

Koliko dana treba da se uradi vizil proteza sa atečmenima? Korisne informacije?

S obzirom da smo objasnili da se ovakav vid proteze radi samo u kombinaciji sa metalokeramičkim krunicama, potrebno je najmanje 2-3 nedelje za kompletan završetak rada. Potrebno je da pacijent dođe oko 6-7 puta u ordinaciju,a poslednja poseta predstavlja predaju rada cementiranjem krunica zajedno sa protezom. Nakon 24 h od cementiranja pacijent dolazi na kontrolu i obuku o načinu skidanja i vraćanja proteze. Vrlo je važno da stomatolog obuči pacijenta kako da rukuje sa protezom jer se na taj način štite i zubi nosači i produžava trajanje protetskog rada.

Proteza se skida, a metalokeramičke krunice su fiksirane.

Vizil proteza sa atačmenima je čvrsta proteza izrađena od plemenite legure metala, srebro-paladijuma. Na njoj se nakon završetka livenja postavljaju i akrilatni zubi sa akrilatnom imitacijom desni.

Proteza ovog tipa skida se barem 2 puta dnevno, ujutru i uveče, dobro se opere pod mlazom vode i sa nje uklone potencijalni ostaci hrane. Zatim se vrati na svoje mesto. Poželjno je što češće i duže nošenje.

Cena?

Cena vizil proteze sa atečmenima je 450 evra, ali zbog neophodnosti izrade  metalokeramičkih krunica sa posebnim ležištima, koje će je nositi, cena definitivnog rada varira u zavisnosti od broja krunica.

Zaključak

Vizil proteza sa atečmenima je najbolje rešenje kada su mobilni radovi na skidanje u pitanju. Sa ovakvom protezom žuljanja skoro da nema, spadanje ne postoji, a estetika je odlična. Važno je istaći da ovu protezu mogu uraditi oni pacijenti koji imaju nekoliko svojih zdravih zuba koji stabilno stoje u kosti ili pacijenti koji imaju ugrađene implante.