A.S. rođena 1955. godine

Pacijentkinja A.S. rođena 1955. godine javlja se zbog zamene starih bočnih mostova u gornjoj vilici nakon što su bolovi na jednom od nosača postali sve češći. Pacijentkinja takodje nije bila zadovoljna estetikom svojih zuba. Prebojenost i abrazija (trošenje zuba zagrižajem),uz prisustvo brojnih plombi na više površina doprinosili su lošem izgledu kompletnog osmeha.

Na osnovu ortopan snimka svih zuba došli smo da zaključka da su, nakon više od 20 godina , zubi nosači mosta potpuno stradali. Kost i desni oko zuba na snimku nisu bili u prilici da podnesu opterećenje novim mostom.
Pacijentkinji je savetovano vađenje zuba koji su bili oštećeni kako bi se što pre zatvorile rane od eksrakcije i kako ne bi dugo morala da čeka do otiska za novi rad.

Ugradnja implanata zbog većeg nedostatka kosti nije bila adekvatna opcija u ovom slučaju , pa smo se odlučili za kombinovan rad, izradu vizil proteze sa atačmenima uz most od 6 krunica.

Nakon prve probe keramičkog mosta pacijentkinja je bila oduševljena kako bojom , tako i izgledom svojih zuba koji su potpuno ličili na oblik zuba koje je imala u mladosti. Na narednim probama zubi iz proteze su potpuno odgovarali zubima u mostu čime je estetika bila potpuno zadovoljena.
Posle 10 dana pacijentkinja je došla sa željom da uradi i donje zube, pri čemu smo imali šansu da uradimo fiksni rad ovog puta, cirkularni most od 12 metalokeramičkih krunica. U zagrižaju smo dobili kompletno vraćenu funkciju prilikom jela i govora, a estetika nakon prvog osmeha bila je savršena.
Pacijentkinja je bila jako zadovoljna:) Dobila je osmeh kakav je oduvek želela, a boja i oblik zuba nisu joj promenili lični opis, a toga se najviše plašila.