ordinacijsko beljenje zuba

N.K. rođen 1980. godine

Ordinacijsko beljenje zuba

Pacijent N.K. rođen 1980. godine javio se u ordinaciju zbog izbeljivanja zuba. Pacijent nikada nije beleo zube, ali je zbog sve tamnije prebojenosti gleđi već duže vreme razmišljao da to uradi.

Nakon detaljnog objašnjenja procedure, kao i stručnim savetom u vezi sa potencijalnom prolaznom osetljivošću zuba nakon intervencije pacijent je odlučio da izbeli zube u ordinaciji uz pomoć posebne lampe za beljenje.

Nakon 3 posete pri čemu je svaka poseta trajala oko sat ipo vremena efekat je bio više nego zadovoljavajući, a pacijent prezadovoljan.

Postoji nekoliko dilema koje muče sve pacijente i mislimo da bi bilo pametno da to spomenemo.

Pojam „Laserskog“ beljenja zuba je najčešće zloupotrebljen termin za ovu intervenciju. Svakako, beljenje laserom jeste moguće i to zaista postoji, ali vrlo malo broj ordinacija poseduje ovakav uređaj jer mu je cena jako visoka, a samim tim i beljenje zuba laserom ima visoku cenu. U 90% slučajeva radi se velikim širokim lampama sa dodatnim hlađenjem koje istovremeno polimerizuju pastu za beljenje na svim zubima. Tako se izbegava prebojenost zuba usled ovakve intervencije.

Problem broj 2 je što je svako nekada negde probao da beli zube, od kozmetičkog salona, preko „američkih folija“ i domaćih preparata iz kućne radinosti. Savet je da se trudite da ne narušavate svoje zdravlje pogrešnim odlukama, jer je prisustvo stomatologa i kontrola dejstva preparata za beljenje neophodno. To su jaka sredstva koja mogu da značajno oštete desni i zube kada se ne koriste stručno.

Ukoliko su vaši zubi prirodno tamni, nisu lečeni (imaju živac), a pri tome nemaju puno plombi i lepog su oblika, metoda ordinacijskog beljenja je najbolje rešenje kojim ćete sigurno biti zadovoljni.