totalna proteza vita zubi

V.S. rođena 1970. godine

Totalna proteza (Vita šestoslojni zubi)

Pacijentkinja V.S. rođena 1970. godine javila se zbog nedostatka velikog broja bočnih zuba u donjoj vilici i lošeg stanja preostalih prednjih zuba.

Takođe, u gornjoj vilici pacijentkinja je imala protezu koja je bila poprilično estetski i funkcionalno loše urađena. Grizna ravan po kojoj su bili postavljeni zubi u gornjoj protezi potpuno je onemogućavala da se uradi bilo kakav rad u donjoj vilici. Zubi u protezi izgledali su kao da se radi o muškarcu u trećem dobu. Ona je poželela da sve to promeni i konačno se oseća kao lepa mlada žena. Trebalo je napraviti kompleksno rešenje i srediti kompletan izgled i funkciju obe vilice.

Na početku,pristupili smo lečenju pojedinih zuba koji su imali kvarove koje nije bilo moguće samo kompozitnim ispunom sanirati. Takođe smo morali da izvadimo 2 zuba koja nisu mogla biti uključena u protetiku. Zbog tog vađenja u predelu desne donje trojke morali smo pacijentkinji da izradimo privremeni cad cam most od 7 krunica kako bi omogućili normalno zarastanje i zatvaranje rane.

Nakon mesec dana krenuli smo u izradu defintiivnog rada, 6 metalokeramičkih krunica u mostu sa vizil protezom sa atačmenima u donjoj vilici i totalnoj protezi u gornjoj vilici. U svakom slučaju, korišćeni su šestoslojni zubi firme Vita kako bi izgled pacijentkinje bio što lepši.

Malo više vremena je bilo posvećeno fazi međuviličnih odnosa. Ova faza ključna je u budućem odnosu gornje vilice prema donjoj kada pacijent jede, priča, smeje se i spava. Odnos gornjih i donjih zuba u svim tim pokretima mora dostizati propisane vrednosti kako se ne bi desilo da “zub kači” pri govoru. Takođe, preterano visok odnos postavljenih zuba izazvao bi bolove u zglobovima, neadekvatan izgled lica kod pacijentinje i niz drugih problema.


Na kraju kada je sve bilo završeno, pacijentkinja je bila, možemo slobodno da napišemo, oduševljena. Sećamo se njene reakcije i njenog bacanja stare proteze u kantu i njene rečenice “gde su mi bile oči”.

Ukoliko imate sličnih problema možete nas kontaktirati. Daćemo sve od sebe da opravdamo pruženo poverenje.