proteza na implantima sa lokatorima

V.S. rođena 1960. godine

Proteza na implantima sa lokatorima

Pacijentkinja V.S. rođena 1960. godine javila se u ordinaciju jer su stari metalokeramički mostovi počeli da joj se pomeraju u gornjoj vilici. Genetska parodontopatija i loše stanje zuba nosača nisu nam ostavili ni najmanju šansu da spasemo zube. Kompletan rad se pomerao i morali smo da izvadimo sve zube u gornjoj vilici.
Pacijentkinja je tada panično u strahu pitala:“šta ću raditi nakon toga kad ostanem bez zuba? Kako ću jesti?” Zamolili smo je da pre vađenja uradi 3D snimak gornje vilice kako bi videli stanje kosti i da li joj možemo pomoći ugradnjom implantata.

Na snimku smo videli da još uvek na 4 mesta u gornjoj vilici možemo ugraditi implante, pri čemu 2 implanta možemo postaviti u bočne regione odmah nakon vađenja zuba u ekstrakcionu ranu. Takva ugradnja zove se imedijatna. Najvažnija prednost imedijatne implantacije leži u činjenici da se u jednom hirurškom zahvatu izvrši i ekstrakcija zuba i ugradnja implantata. Na taj način se značajno usporava resorpcija koštanog tkiva alveole izvađenog zuba i do 40-60%. Na 2 mesta mogli smo ugraditi 2 implanta klasičnom metodom ugradnje.

Na mestima gde nismo mogli ugraditi implant i gde smo morali da izvadimo zube koji su nosili most mogli smo da uradimo koštanu augmentaciju grebena primenom a-PRF i i-PRF fibrinskog transplantata uz kombinaciju sa veštačkom kosti. Ovakva metoda odlično je rešenje kod ovako velikih intervencija jer prilikom odizanja režnja u celoj gornjoj vilici koristimo membrane dobijene centrifugiranjem krvi pacijenta. Prirodne membrane sadrže veliku količinu fibrina, glavnog proteina krvne plazme, a u njemu se nalaze faktori rasta koji omogućavaju daleko brže zarastanje nakon intervencije i daju implantu i dodatnu stabilnost.

Već sutradan bilo je jasno vidljivo da su ovakve membrane dobijene preko sertifikovanog PRF DUO uređaja odlično rešenje za našu pacijentkinju i da će zarastanje biti odlično, a samim tim i krajnji rezultat terapije baš onakav kakav očekujemo. Problem nakon ove intervencije jeste što je pacijentkinja skoro 2 nedelje morala biti bez zuba kako bi membrane mogle adekvatno da srastu. Za to vreme mi smo joj lagano izrađivali gornju totalnu privremenu protezu.

U donjoj vilici izradili smo metalokeramički most od 7 krunica i na njemu izradili vizil protezu sa atačmenima. U donjoj vilici nije bilo tako drastičnih problema kao u gornjoj.

Nakon 8 meseci kada smo uradili kontrolu implanata svi su bili izuzetno čvrsti i kost u izvanrednom stanju pa smo odlučili da pacijentkinji ponudimo rešenje izrade vizil proteze sa lokatorima na implantima. Ovakvo rešenje, za nju koja je imala dosta problema sa parodontopatijom, bilo je i estetski i funkcionalno najpametnije. Sa pacijentkinjom smo razgovarali o tome da kasnije, za nekoliko godina razmotrimo opciju sinus lift intervencije kako bi ugradili još 2 implantata i dobili priliku za siguran fiksni rad na 6 implantata. Više o sinus liftu u nekom od narednih radova.

Na kraju i izgled i osmeh pacijentkinje bili su jako prirodni i ona je bila vrlo zadovoljna.

Treba napomenuti da ljudi nekada u svojim ustima imaju ozbiljne probleme i pričati samo o estetici je neozbiljno. Rešiti problem zdravlja i što bolje funkcije, a zatim pristupiti estetici, to je veliko finale. Pristup je sveobuhvatan i na tome radi ceo tim. Proces traje, često je deprimirajući i mučan za pacijenta, ali ono što je činjenica jeste da “SVE PROĐE”.

Ukoliko imate neku nedoumicu ili pitanje slobodno nas kontaktirajte. Mi se uvek trudimo da pronađemo najbolje rešenje.