B.J. rođena 1962. godine

Totalne proteze

Pacijentkinja B.J. rođena 1962. godine javlja se zbog zamene stare parcijalne proteze u obe vilice nakon nekoliko učestalih pucanja i popravki. Pacijentkinja je imala u gornjoj vilici samo 2 svoja zuba,a u donjoj 4 zuba. Dodatni problem bilo je i jako loše stanje preostalih zuba koji su svi bili indikovani za vađenje zbog svoje pokretljivosti.

Anatomija u gornjoj vilici bila je i više nego zadovoljavajuća za izradu gornje totalne proteze. Mnogo veći problem predstavljala je donja vilica, jer je zbog toga što su davno izvađeni zubi u bočnim regionima greben toliko bio resorbovan (istopljen) da je bilo vrlo komplikovano izraditi donju totalnu protezu.

Kroz 6 faza i isto toliko dolazaka urađeno je uzimanje anatomskog otiska u obe vilice, oblikovanje rubova individualne kašike i uzimanje funkcionalnog otiska, zatim određivanje međuviličnih odnosa i proba postave zuba i na kraju predaja same proteze uz detaljnu instrukciju o održavanju higijene kako same proteze tako i usta.

Gornja proteza je od same predaje imala odličnu vakuum stabilnost, a kod donje bilo je nemoguće tako nešto postići u istoj meri. Blaži vakuum i pomoć lepka za proteze omogućili su pacijentkinji mnogo lakše privikavanje.

Jedna od bitnih stavki kojoj vrlo malo stomatologa poklanja pažnju jeste kontrola okluzije, odnosno pojednostavljeno rečeno: Kada pacijent zagrize treba sa obe strane da ima ravnomerne kontakte na skoro svim zubima u protezi. Ono što je zanimljivo znati jeste da Japanski stomatolozi ovoj fazi poklanjaju čak 7 h vremena. To vam govori koliko se ovo ne sme olako shvatiti.

ZANIMLJIVOST: Ukoliko vaša anatomija vilice ne dozvoljava da se izradi proteza koja bi stajalo stabilno možete razmotriti ugradnju specijalnih implantata sa lokatorima. Ugradnjom 2 implantata proteza se u predelu nepca ne može smanjiti, ali kod ugradnje 4 ovakva implantata celo nepce se može osloboditi od protezne ploče i mogu ostati samo zubi u luku koji se navlače na postavljene implante. Garantovana je izuzetna stabilnost, funkcionalnost i estetika.