B.T. rođen 1970. godine

Bezmetalne krunice

Pacijent B.T. rođen 1970. godine javlja se zbog narušene estetike i funkcije gornjih prednjih zuba. Više puta u prethodnih nekoliko godina pacijent je postavljao kompozitne ispune (bele plombe), ali je svaki put imao problema sa održavanjem istih. Posle nekoliko ponovljenih plombi došlo je i do lečenja zuba. Izgled pri govoru i osmehu i sama funkcija pri žvakanju bili su neadekvatni.

Pacijent se odlučio za izradu mosta od 4 bezmetalne cirkonijum keramičke krunice, visoko estetski rad vrlo sličan prirodnom zubu pacijenta.

Razlika između standardnih metalokeramičkih krunica, koje su mnogim pacijentima poznatije pod nazivom navlake, i bezmetalnih cirkonijum keramičkih krunica jeste u transparentnosti (providnosti) same krunice, dok kod metalokeramičke krune osnovu čini metalna kapica, pa samim tim svetlost ne može da prođe kroz zub. Ovakav rad poželjan je u predelu prednjih zuba obe vilice, pre svega gornje. U stomatologiji, smatra se trenutno najlepšom i najefikasnijom protetskom nadoknadom.

Kod ovakvih nadoknada zub izgleda vrlo prirodno. Pacijent je bio prezadovoljan postigutim efektom.