Z.M. rođen 1963. godine

Metalokeramički mostovi (boja A3)

Pacijent Z.M. rođen 1963. godine javlja se zbog bola na hladno na gornjoj desnoj dvojci. Nakon izvršenog detaljnog stomatološkog pregleda uočen je takođe i nedostatak više bočnih zuba u svim kvadrantima vilice. To je pacijentu značajno otežavalo ishranu. Prednji zubi gornje vilice, zbog nedostatka bočnih, počeli su da migriraju stvarajući među sobom razmake, ili tzv.dijasteme. Pacijent je prirodno imao razmak samo na jedinicama,ali ne i na ostalim zubima, ali se godinama to pogoršavalo. Estetski svi zubi su bili i po veličini i po obliku drugačiji jedan od drugog, pa je pacijent poželeo da to konačno sredi krunicama (navlakama).

Pristupljeno je lečenju pre svega gornje desne dvojke jer je to bio zub pod bolom, a nakon završenog rada na tom zubu pristupljeno je lečenju još 6 zuba koji su morali da budu ojačani metalnim nadogradnjama sa srebrnom legurom kako bi ceo protetski rad u obe vilice bio čvrst i pouzdan u narednim godinama.

Nakon izlivanja nadogradnji, iste su cementirane, brušenjem obrađene, a takođe su brušeni i ostali zubi koji nisu devitalizovani, a koji će služiti kao nosači.Zbog velikog mosta posebna pažnja posvećena je brušenju zuba ispod desni. Nakon toga uzeta su 4 otiska silikonskim masama, a to je važno kako bi tehničar što preciznije uradio rubove krunica.

Na kraju, izrađeno je 6 mostova od 21 metalokeramičke krunice u boji A3 što je pacijentu dalo prirodan izgled. Sada su i ćerka i sin i supruga zadovoljni kako im izgleda otac i muž, a pacijent se na izlasku iz ordinacije našalio „Još samo da dobro pevam gde bi mio kraj..:D“.

Mali je savet za sve nove pacijente da svrate na nobavezan i opuštajući pregled u Mea:Dent. Mi volimo da se ispričamo sa vama pre bilo kakvog rada.