K.M. rođena 1987. godine

Metalokeramičke krunice i mostovi (boja B1)

Pacijentkinja K.M. rođena 1987. godine javlja se zbog potamnelog zuba u gornjoj vilici koji je takvu boju dobio 5 godina nakon što ga je lečila. Na ostalim zubima u gornjoj vilici bile su prisutne plombe na većini bočnih zuba i nekoliko prednjih. U bočnom regionu sa leve strane pacijentkinja nije imala jedan zub koji je izvadila još kao mala, a dodatni problem je što se taj prazan prostor vremenom suzio krivljenjem susednih zuba ka njemu. U donjoj vilici sa desne strane pacijentkinja je imala isprekidan zubni niz, a najveći estetski problem imala je sa donjim očnjakom koji je bio u obrnutom preklopu u odnosu na gornje zube. Ovakva kombinacija više elemenata zahtevala je temeljan pristup u pravljenu plana terapije jer je pacijentkinja želela da svaki problem bude rešen. Pacijentkinja je insistirala i na najsvetlijoj boji zuba, kao i posebnom obliku istih. Glavni razlog za dolazak bila je njena svadba, pa je želela da blista na slikama.

Pristupljeno je lečenju nekoliko zuba u gornjoj vilici , pre svega na onim zubima koji si imale velike plombe. Nakon toga izrađene su nadogradnje kako bi se ceo rad dodatno ojačao. S obzirom da je pacijentkinja imala svoje zube, kao dobar temelj za budući rad, odlučili smo se za izradu 6 solo metalokeramičkih krunica u gornjoj vilici u prednjem segmentu,a gore bočno sa leve strane izradili smo most od 3 člana i jako uspešno uspeli da zatvorimo prazan prostor, čime je osmeh pacijentkinje bio kompletiran. U gornjoj vilici sa desne strane svi zubi su sanirani plombama gde je to bilo neophodno.

U donjoj vilici sa desne strane od očnjaka do drugog kutnjaka pacijentkinja nije imala pojedine zube, a kao što smo i objasnili , očnjak je bio u obrnutom preklopu sa gornjom vilicom čime je njegov izgled potpuno bio u prvom planu i kvario je zubni niz i estetiku celog rada. Zato je pristupljeno lečenju očnjaka i izradi nadogradnje od srebra kojom se promenila uzdužna osovina zuba i na taj način se vratio zub u zubni niz. Izrađen je most od 5 krunica bočno, dok su preostali zubi donjoj vilici sanirani novim kompozitnim ispunima i urađeno je selektivno brušenje pre svega zuba u donjem prednjem segmentu kako bi se dobila ravnija linija grizne ravni i estetski zubi izgledali savršeno prilikom osmeha.

Pacijentkinja je nakon završetka celog rada nakon 2 nedelje bila prezadovoljna. Ranije je skrivala zube rukom, stidela se širokog osmeha i bila na neki način isfrustirana. Sada, nakon svoje svadbe ona ne skida osmeh sa lica,a na bukvalno svim slikama koje nam je donela osmeh je blistao.

Takođe, nije pravilo da na ovaj način čestitamo ,ali želimo joj sve najbolje u budućem životu i puno lepe dece


Ukoliko i vi imate neki događaj koji će biti prekretnica u Vašem životu, imate problem sa zubima, a želite da od tog momenta sve bude kao novo i traje dugo javite se vašim stomatolozima u Mea:Dent, mi ćemo se pobrinuti za vaš savršen osmeh