Totalna proteza i mk most

Totalna proteza i keramički most | Lj. T. 84 godine

Totalna proteza i keramički most u donjoj vilici

Pacijentkinja Lj.P. rodjena 1934. godine javila se u ordinaciju zbog vrlo lošeg stanja preostalih zuba u obe vilice. Rasklaćeni prednji zubi u gornjoj vilici, čudna rešenja stomatologa iz prošlosti o čemu ćemo pisati kasnije, zatim neadekvatna higijena usled slabijeg vida pacijentkinje i teška pokretljivost zbog bolova u kolenima onemogućili su našoj pacijentkinji da vodi računa o svojim zubima.

Lepo lice ove bake bilo je u drugom planu jer su kroz svaki njen osmeh zubi pričali potpuno suprotnu priču. Od komšinice sa kojom svakodnevno pije kafu dobila je informacije o ordinaciji i odlučila da pokuša da resi problem.

Na osnovu digitalnog ortopana gornje prednje zube nije bilo moguće sačuvati jer su vrlo malo bili u kosti. Pacijentkinji implanti nisu savetovani zbog problema sa kostima koje ima dugi niz godina pa je jedina opcija bila izrada totalne proteze.

U donjoj vilici pacijentkinji su izlečeni svi prednji zubi i ojačani nadogradnjama. Na tim zubima izrađen je most od 6 metalokeramičkih krunica i vizil proteza sa parom atačmena.

U prošlosti pacijentkinji je uradjena jedna velika krunica koja je neverovatno povezivala dva zuba u kosti. Taj rad je morao biti izvadjen i ta dva zuba nisu mogla da se iskoriste. Džepovi oko tih krunica bili su preveliki.

Na kraju,dobili smo funkcionalno i estetski lep i kvalitetan rad i nasmejanu i lepu pacijentkinju.

Ukoliko imate slične probleme ,verujte da bez obzira kakvi su problemi,ako čvrsto rešite sve se može srediti.