viniri

Keramičke fasete – viniri | M.V. (40 godina)

Keramičke fasete (viniri)

Pacijentkinja M.V. rođena 1978. godine javila se u ordinaciju jer ceo život ima zube koji joj se ne sviđaju. Tanki i tamni zubi nisu joj se dopadali. Istrošene sečivne ivice prednjih zuba svakim danom su sve više nestajale i bile oštre.

Na osnovu digitalnog ortopan snimka svih zuba i uz pomoć aparata za proveru vitaliteta zuba (da li je zub živ) zaključili smo da se kod pacijentkinje mogu uraditi keramički veniri (fasete) na svim prednjim zubima i delu bočnih zuba. Na pojedinim bočnim zubima uradili smo keramičke krunice kako bi zubi u zagrižaju bili ojačani i zagrižaj se malo podigao. Nije bilo potrebno puno podići zagrižaj, pa je bilo moguće to uraditi protetikom.

Pacijentkinja je želela svetliju nijansu zuba i da po obliku zubi podsećaju na njen stari oblik, ali da budu za nijansu masivniji. Zato smo detaljno slikali pacijentkinji zube pre brušenja.

Brušenje

Rađeno je brušenje svih zuba i priprema za keramičke venire i krune. Prednji zubi u obe vilice su brušeni minimalno na spoljašnjim površinama bez brušenja kontaktnih tačaka zuba. Bočni zubi su preparisani u skladu sa načinom brušenja za bezmetalne krune. Uzet je precizan otisak adicionim silikonom i poslat u tehniku. Tim tehničara je dodatno obratio pažnju pri izradi venira na debljinu keramike i da što više napravi zube koji će po obliku podsećati na zube pacijentkinje pre protetike.

Savet

Postoji nekoliko saveta koje ne smete zanemariti kada donesete odluku da postavljate venire (fasete). Idealno bi bilo da zubi budu već složeni u niz, da svi zubi koji se bruse budu živi i bez plombi. Idealno bi bilo da zagrižaj ne bude previše dubok.

Moguća su odstupanja ponekad, ali je potrebno da se drugačije brusi i unapred shvati problem kako na finalnoj predaji zubi ne bi bili drugačije prebojeni.

Na kraju krunice su cementirane kvalitetnim kompozitnim cementom firme Ivoclar.

Pacijentkinja je bila prezadovoljna i nije prestajala da se smeje.