S.D. rodjena 1960. godine

Gornja vizil proteza sa atečmenima

Pacijentkinja S.D. rodjena 1960. godine javlja se u ordinaciju zbog preloma nadogradnje zuba na desnom gornjem centralnom sekutiću. Ona je osetila nelagodnost,pomeranje cele krunice i povremene bolove kada zagrize. Estetika nije bila presudna,ali je svakako bila zainteresovana može li to bolje da izgleda danas,20 godina nakon njenog prvog rada.

Pacijentkinja nam je objasnila da je u mladosti došlo do pada i povrede obe gornje jedinice nakon čega je dugo lečila oba zuba. Nakon urađenog ortopan snimka svih zuba i pojedinačnog snimka sekutića,a najverovatnije zbog traume, oba sekutića imala su na vrhu korena ciste značajnih dimenzija. Takođe, nadogradnja na desnom sekutiću sa delom zuba bila je slomljena. Oba zuba bila su za vađenje.

Pošto nismo želeli da pacijentkinju ostavimo bez zuba 2 meseca odlučili smo da joj izbrusimo 4 prednja zuba i uzmemo otisak za izradu privremenih CAD Cam kruna. Tako smo joj omogućili da niko ne vidi prazninu od izvađenih sekutića, da može normalno da se hrani i govori, a rana od vađenja ispod mosta od 4 krune polako je zarastala i zatvarala se čekajući definitivnu protetiku.

Nakon 2 meseca sve je bilo spremno za izradu definitivnog rada. Izbrusili smo preostale zube u gornjoj vilici i kroz nekoliko poseta izradili metalokeramički most od 7 krunica i vizil protezu sa atačmenima kao jedno od najudobnijih rešenja za pacijente koji nemaju bočne zube,a ne žele ugradnju implantata.

Na ovakvom vidu proteze ne vide se livene kukice,što je vrlo bitno kod osmeha. Most ima svoja ležišta i drikere u koje se proteza bukvalno „ukači“. Zato je potencijalno žuljanje i do 80% manje u odnosu na standardne plastične proteze bez metala, jer je prenos pritiska žvakanja sa desni prebačen na kompletan most i sve zube koji ga čine.

Pacijentkinja je bila oduševljena izgledom,oblikom i bojom zuba,a njena rečenica „čak je lepše od onog kako sam zamišljala“ dovoljno govori o ishodu.

Meadent tim brine o svakom pacijentu sa mnogo pažnje i mi imamo samo jednu misiju- da pacijent iz ordinacije izađe nasmejan i zadovoljan. Sve reklame ovog sveta ne znače ništa bez toga.

Možemo brinuti i o Vama. Ukoliko nemate stomatologa, imate ogroman strah i „radije bi ste skočili iz aviona nego sto bi ste isli kod zubara“ savetujemo da nas posetite. Razgovor i pregled nikada nikog nisu zaboleli. Samo boli ono sto kao pacijent ne razumete. Pričajte sa svojim zubarom:)