R.D. rođen 1985. godine

Nadogradnja zuba sa krunicama

Pacijent R.D. rođen 1985. godine javlja se zbog nedostatka desnog prvog i drugog sekutića. Oba zuba pacijent je lečio pre nekoliko godina, kada je zbog veličine prisutnog karijesa dosta zuba moralo biti uklonjeno. Samim tim oba zuba bila su drastično oslabljena pa je vremenom došlo i do njihovog pucanja. Nakon što su ostala samo dva izlečena korena pacijent nije više od 2 godine imao ta dva zuba.

Stanje desni u predelu nedostajućih zuba bilo je loše, jer je došlo do njihovog značajnog povlačenja ka naviše, što se dešava kao prirodno svojstvo gingive da zaštiti samu sebe od povreda hranom, kada nedostaje zub koji bi je štitio. Ovo stanje drastično je otežalo izradu metalokeramičkih krunica na korenovima, jer bi upotrebom samo keramike u boji zuba optički dobili izuzetno dugačke krunice koje ne izgledaju lepo. Takođe izrada solo krunica na oba zuba bi bila neprihvatljiva zbog potencijalne rotacije nadogradnji u kanalima, s obzirom da postoji samo koren zuba. Zbog zatečenog stanja desni nije dolazilo u obzir ni postavljanje implantata, jer je to jedna od glavnih kontraindikacija za ugradnju.

Zato smo se odlučili za izradu metalokeramičkog mosta od 2 člana sa dodatkom roze keramike u predelu desni kako bi optički zub izgledao kraće. Pacijent je posle 2 godine dobio pun zubni niz i lep osmeh.

Ukoliko imate sličan problem ne čekajte previše dugo, jer se stanje desni može brzo promeniti i otežati vam izradu nadoknade, a s druge strane nemogućnost da jedete, pričate i smejete se činila bi vas nezadovoljnim.