M.T. rođen 1972. godine

Gornji cirkluarni most i PRF transplantat

Pacijent M.T. rođen 1972. godine javlja se velikog problema koji ima sa parodontopatijom. Pacijent ima sve zdrave zube, ali tkiva koja nose zub stradala su i došlo je do velike migracije zuba u svim pravcima. Pacijentov izgled je zbog toga bio izmenjen, hranjenje i održavanje higijene otežano.

Ovakav rad zahtevao je posebnu pripremu i pristup jer je trebalo uzeti u obzir položaje zuba, njihovu pokretljivost, stanje preostalog tkiva oko zuba, a na kraju pružiti pacijentu adekvatnu estetiku.

Prvi korak bio je da se smanji pomeranje zuba kako bi parodontalna hirurgija dala pun efekat. Zato smo odmah pristupili brušenju svih zuba u gornjoj vilici. Na osnovu slike koju vidite bilo je očekivano da će doći do otvaranja komore živca na nekim zubima, ali se to nije desilo ni na jednom zubu. To je bilo iznenađenje. Na brušenim zubima izrađen je CAD CAM privremeni cirkularni most koji je u narednim mesecima služio kao ritejner brušenim zubima kako bi onemogućio njihovo dalje pomeranje.

Zatim smo pristupili parodontološkoj hirurškoj intervenciji. Odignut je kompletan režanj u gornjoj vilici. Prisustvo velikih parodontalnih džepova, nedostatak kosti oko zuba, i nizak nivo pripojnoj epitela gingive bili su sve problemi sa kojima smo se suočili. Bilo je neophodno iskiretirati sve džepove, ukloniti granulacije i napraviti adekvatne relaksacione rezove. U ovakvim situacijama preciznost prilikom ušivanja desni igraće presudnu ulogu u estetici u narednim godinama.

Upotrebom PRF duo uređaja, preko A-PRF metode, iskoristili smo najprirodnije sastojke pacijentove krvi, od čega je najvažniji fibrin, od koga smo napravili fibrinski transplantat. Kombinacijom fibrinskog transplantata i vešačke kosti uspeli smo da stvorimo matriks koji je pacijentu nedostajao na njegovoj kosti zbog čega su zubi počeli da se klate. Zatim smo pristupili I-PRF metodi čime smo dobili ogromnu količinu pacijentovih leukocita koje smo postavili preko membrane i veštačke kosti. Za manje od 3 minuta dobili smo mladu tvrdu kost. Zubi su u sekundi postali fiksirani više nego pre intervencije. Treba napomenuti da je ovakva kost primarno tvrda,ali je potrebno vreme za formiranje zrele kosti.

Ušivanje je napravljeno sa fibrinskim transplantatom i on je postavljen tako da imatira nove desni. Faktori rasta koji se u njemu nalaze aktivirali su krvne sudove starih desni da dobiju snagu i prorastu kroz novo tkivo, pa smo samim tim za 6 meseci dobili nove desni na vratovima zuba.

Ovakvi zahvati su revolucija u borbi protiv parodontopatije i savetujemo ih iskreno svakom ko sa ovim oboljenjem ima problem.

Proces konsolidacije kosti i formiranja grebena u punom kvalitetu trajao je 6 meseci, nakon čega je na ortopan snimku situacija bila jako kvalitetna, a zubi čvrsti i ponovo spremni za definitivni protetski rad.

Veliko estetsko finale usledilo je na kraju kada je pacijent poželeo da osveži svoj osmeh svetlijom bojom i drugačijim oblikom zuba. Uradili smo cirkularni metalokeramički most od desne do leve šestice. Takav rad poslužio je kao pravi ritejner i onemogućio da se zubi ikada više pomere. Uz celokupnu proceduru i pripremu pre toga sigurni smo da će pacijent dugo moći da koristi svoje zube bez problema.

Njegov život se od tada drastično promenio, on se neprestano smeje, a planira da sve ovo uradi i u donjoj vilici u kojoj ima identičan problem.

Ukoliko imate problem sa parodontopatijom možete nas kontaktirati, imamo rešenja.