J.R. rođen 1955. godine

Abrazija gornjih zuba rešena metalokeramičkim krunama

Pacijent J.R. rođen 1955. godine javio se zbog istrošenosti zuba u gornjoj vilici koja je nastala usled prejakog zagrižaja i noćnog škrgutanja zubima.

Višedecenijski problem rezultirao je potpunom abrazijom gornjih zuba i delimičnom donjih zuba. Pacijent više nije mogao da žvaće hranu. Na uglovima usana zbog izgubljene visine zagrižaja pojavile su se bore.

Osmeh je pacijent vrlo retko koristio jer se u osmehu zubi nisu videli.

Izlečili smo većinu zuba u gornjoj vilici,izradili livene nadogradnje i tako nadomestili onu zubnu masu koja je nedostajala. Nakon cementiranja nadogradnji uzet je precizan otisak silikonom i izrađen most od 10 metalokeramičkih krunica u gornjoj vilici.

Nakon cementiranja mosta visina zagrižaja je ponovo vraćena u normalu i pacijent je konačno počeo da se smeje.

Problem u ovakvim situacijama jeste i dalje snažan zagrižaj koji se neće promeniti izradom mosta. Njegovi donji zubi i dalje su ostali u prirodnom izdanju,a posto je keramička krunica tvrđa od gleđi postojala je opasnost da pacijent nastavi abraziju svojih donjih zuba.

Zato je savetovana izrada gumenog splinta za bruksizam (noćno stiskanje zubima) kako bi se zagrižaj relaksirao i trajnost zuba produžila.