K.K. rođena 1981. godine

Beljenje zuba

Pacijentkinja K.K. rođena 1981. javila se zbog prebojenosti zuba i želje da budu izbeljeni. Dobra oralna higijena, prisustvo svega nekoliko kompozitnih ispuna na bočnim zubima i svi vitalni (živi) prednji zubi omogućili su da pristupimo terapiji beljenja zuba.

Pacijentkinji su ponuđena dva vida beljenja- ordinacijsko i kućno beljenje. Za sve vas koji ne znate razliku evo kratkog pojašnjenja.

Ordinacijsko beljenje radi se jakom vodonik – peroksid pastom u koncentraciji od 38% uz pomoć lampe za polimerizaciju (koja nije laser). Efekat je vidljiv već posle 1h, ali je osetljivost zuba u narednih nekoliko dana pojačana na skoro sve nadražaje, toplo, hladno, slatko, kiselo. Beljenje ne oštećuje zube ukoliko se koristi pravilan vremenski okvir i poštuje procedura ordinacijskog beljenja. Osetljivost prestaje posle nekoliko dana. Sam efekat i dugotrajnost beljenja zavise od navika pacijenta i njegove građe zuba. Oni pacijenti koji često konzumiraju vina, zeleni, crni čaj i crnu kafu imaće kraći efekat beljenja.

Kućno beljenje, na drugoj strani, radi se osnovu folija i pasti karbamid -peroksida u koncentraciji od 22%, a na osnovu uzetog otiska u ordinaciji. Osetljivost je manja ukoliko se poštuje striktna procedura stomatologa. Sa ovim plastičnim splintovima se spava 10-14 dana i efekat je odličan.


Naša pacijentkinja se odlučila za varijantu kućnog beljenja i ovo su njeni rezultati nakon 14 dana.

Ukoliko bi se desilo da neki od zuba nije živ ovakav vid beljenja ne bi dao adekvatne rezultate. Zubi koji nemaju živac bele se posebnom tehnikom, o čemu će reči biti u nekom od narednih radova.