cirkularni-most-b1-keramika-krunice-vizil-atačmeni-lep-osmeh

Cirkularni metalokeramički most | S.J. 53 godine

Pacijentkinja S.J. rođena 1965. godine javila se ordinaciji sa željom da svoj osmeh i izgled učini lepšim. Posao medicinske sestre i konstantan rad sa ljudima uticali su na nju da poželi promenu na bolje. Svaki kontakt nje i pacijenta završio bi se pogledom ka njenim zubima. Ona se svakodnevno osećala nesigurnom zbog osmeha koji je često morala da sakrije. 

Dijagnoza

Na većini bočnih zuba bilo je prisutno dosta starih belih plombi sa više hrapavih površina. 
Pojedini zubi su bili za vađenje i tome smo prvo pristupili kako bi rane pre uzimanja definitivnog otiska mogle da zarastu. 

Protetski rad

U gornjoj vilici izrađen je metalokeramički most od 13 krunica. Na taj most pacijentkinja se brzo navikla. Nešto teže bilo je sa donjim radom koji je kombinovan i predstavlja spoj 9 metalokeramičkih krunica i vizil proteze sa atačmenima. Za navikavanje na ovakav rad trebalo joj je nešto više vremena. Morali da izvadimo dva bočna zuba sa leve strane pa je proteza povremeno žuljala mesta gde su izvađeni zubi. 

Zbog izuzetno mekanih i osetljivih desni u donjoj vilici urađena je lingvalna zaštita desni u protezi, što je vrlo teško napraviti sa tehničke strane , ali jako pametno kad su desni slabije snage i mekane. 

Na kraju osmeh pacijentkinje je potpuno zablistao, a ona bila oduševljena. Zbog potpune rekonstrukcije ona je poželela lepu svetliju prirodnu nijansu zuba i prihvatila naše sugestije.