Implanti sa sinus liftom i krunice | A.S. 37 godina

Implanti sa sinus liftom i krunice | A.S. 37 godina

Pacijentkinja A.S. rođena 1981. godine javila se u ordinaciju zbog toga što je odlučila da svoj život dovede pod kontrolu. Odlučila je da završi fakultet, sredi zube i vežba kako bi dovela liniju do željenog rezultata. Promene koje je dugo planirala započele su od njenog osmeha. To su bila “prva vrata koje je želela da otvori”.

Dijagnoza

Nakon detaljne analize ortopan snimka porazgovarali smo sa pacijentkinjom. O njenim navikama, očekivanjima, razlozima za trenutno stanje. Kada smo započeli razgovor, prva njena rečenica bila je: “Nisam došla da me grdite i kritikujete, žalim samo da stavim tačku. Vi mi pomozite i da rešimo ovo jednom zauvek”. Razumeli smo da je njena odlučnost i želja da sve promeni bila dovoljno snažna i nije bilo potrebe za dodatnom motivacijom. Pacijentkinja je upijala svaku novu informaciju koju smo joj dali u vezi budućeg protetskog rada. Obećala je maksimalnu posvećenost i zalaganje kada je u pitanju higijena usta i zuba.

Protetski rad

U donjoj vilici morali smo da izvadimo nekoliko zuba i tu smo izradili keramičke mostove. Gornja vilica bila je neuporedivo zahtevnija, jer tu nije ostalo skoro ništa od bočnih zuba sa leve strane, dok je desno svaki zub bočno morao da se leči i spasava nadogradnjama. Na mestu leve četvorke ugrađen je implant, a na mestu leve petice takođe implant sa sinus liftom , s obzirom da nije na 3D snimku postojalo dovoljno kosti kod pacijentkinje sa te strane. Sinus lift je tehnika podizanja poda sinusa kako bi se stvorio dodatni prostor za postavku implanta kada nemamo dovoljnu visinu kosti zbog pozicije sinusa. Na mesta zuba koje smo izvadili nismo smeli da stavljamo nijedan implant, jer je skoro svaki izvađeni zub imao neki proces, tj. infekciju u kosti.

Na kraju posle više poseta i puno upornosti pacijentkinje dobili smo jedan jako lep estetski i funkcionalan rad.

Njeno zadovoljstvo bilo je zaista veliko i nije prestajala da se smeje. Nadamo se da ćemo na kontroli za godinu dana videti isti entuzijazam koji je imala onog dana kada smo joj pružili nov osmeh i lepe zube.