Bezmetalne krune na prednjim zubima | I.Z. 38 godina

Bezmetalne krune na prednjim zubima | I.Z. 38 godina

Pacijentkinja I.Z. rođena 1980. godine javila se u ordinaciju zbog tamnije boje levog gornjeg sekutića nakon što je taj zub lečen pre deset godina. Takođe, pacijentkinja nije bila zadovoljna bojom svojih preostalih zuba i želela je da to sredi.

Dijagnoza

S obzirom da je oblik zuba pacijentkinje bio dobar , a većina zuba vitalna (živa) odlučili smo se da joj ponudimo ordinacijsko beljenje u nekoliko seansi i da maksimalno posvetlimo njene zube. Problem je u prednjim gornjim zubima koji su imali veliki broj plombi. Nakon urađenog beljenja ti zubi bi izgledali šareno jer bi izbeljeni delovi imali različitu nijansu u odnosu na plombe, a pacijentkinja je imala i potamenuli levi sekutić. Ona je tražila nešto više kada je estetika u pitanju i zamena plombi njoj nije odgovarala.

Protetski rad

Ponudili smo joj izradu bezmetalnih krunica na prednja 4 zuba nakon završetka ordinacijskog beljenja kako bi se odlučili za lepu nijansu zuba. Brušenje za bezmetalne krune je drugačije u odnosu na brušenje za klasičnu navlaku i uvek je bolje kad je moguće uraditi ovakav vid krunice. Desni su očuvanije, providnost krunice dosta slična prirodnom zubu i ovakav rad je estetski najlepši.

Na kraju pacijentkinja je baš takav krajnji rezultat želela. Bila je prezadovoljna promenom koju smo joj pružili.