fiksna proteza (metalne bravice)

L.M. rođena 1988. godine

Fiksna proteza (metalne bravice)

Pacijentkinja L.M. rođena 1988. godine javlja se zbog neadekvatnog rasporeda zuba obe vilice. Pacijentkinja nije bila zadovoljna položajem zuba, a osmeh nije mogao da dođe do izražaja na pravi način zbog specifičnog položaja gornjih prednjih zuba. Na osnovu prvog anatomskog otiska izrađen je studijski model i odlučeno da pacijentkinja može postaviti ortodontski fiksni aparat sa metalnim bravicama.

Karakteristike ovog aparata su veća ,ali kontrolisana vučna sila zuba tokom dužeg vremenskog perioda u poziciju koja se prethodnim planiranjem odredi. Neophodne su kontrole na svakih mesec dana, zamena lukova i gumica u momentima kada za to dodje vreme i pre svega obuka pacijenta za pravilno održavanje higijene bravica na zubima. Sve bravice su postavljene na zube i povezane međusobno lukovima, a svaku bravicu za luk drži gumica.

Takođe, u oblasti izrade fiksnih aparata za pravilno slaganje zuba u niz postoje i drugačija rešenja u vidu fiksnih aparata sa samoligirajućim i kompozitnim bravicama, ili izrada mobilnih radova. O tome će biti reči u nekom od budućih radova.

Ono što je svakako prednost kod postavke fiksnog aparata jeste što se vaši prirodni zubi ne bruse, već samo pomeraju. Pomeranje je minimalno i traje neprestano čak i dok spavate. Ono što je mana jeste vreme koje je potrebno da složite zube u niz, a najmanje je potrebno godinu dana. Nakon toga zube treba i zadržati u novoj poziciji, zašta je najefikasniji tzv. fiksni ritejner. O tome će, takođe, biti reči u nekom od budućih radova.

Stanje koje je prikazano na slici je stanje nakon 6 meseci nošenja aparata.

Ukoliko i vi imate lepe zube, ali loše postavljene, ne želite da ih brusite i presvlačite krunicama (navlakama) možete nam se javiti i zakazati besplatan pregled kako bi smo vam predstavili najbolje rešenje.