V.M. rođena 1967. godine

Cirkularni most (dijastema)

Pacijentkinja V.M. rođena 1967. godine javlja se zbog nedostatka većeg broja bočnih zuba u gornjoj vilici sa obe strane i neadekvatne estetike prednjih zuba. Razmaknuti centralni sekutići i neadekvatan kvalitet keramike u okviru dva tročlana mosta uticali su da pacijentkinja izgleda starije nego što realno jeste. Ishrana je bila otežana, jer je žvakanje hrane često bilo nemoguće.

Na preostalim bočnim zubima bile su prisutne amalgamske plombe, a ispod nekih plombi zatekli smo i sekundarne karijese. Nakon obrade karijesnih lezija, neki zubi su morali endodontski biti izlečeni , a nakon toga na njima su izrađene fiberglass nadogradnje kako bi nosači budućeg rada bili ojačani.

Uzet je otisak sa dve vrste silikona, nakon aplikacije konca za retrakciju desni, čime smo dobili ispravno otisnute rubove budućih krunica u okviru mosta. Ovo je posebno važno ukoliko želimo da budući most na svakom zubu nosaču legne dobro ispod desni.

Pacijentkinja je želela svetliju boju zuba, ženski oštre naglašene sečivne ivice, a takođe je prihvatila i naš stručni predlog da se boje prelivaju od vratnog do sečivnog dela ivice zuba. Na ovaj način izgled keramike dobija mnogo više na prirodnosti, jer nijedan zub kod čoveka nije sastavljen samo od jedne boje. Većina ljudi u okviru jednog zuba ima čak 3 nijanse raspoređene u nekoliko slojeva zuba. Izrađen je cirkularni metalokeramički most od 12 krunica.

Na kraju smo dobili pacijentkinju jako zadovoljnu postignutim estetskim i funkcionalnim efektom.

Ukoliko u ovom opisu prepoznajete svoju situaciju možete nas kontaktirati, mi svakako imamo najbolje rešenje.