Kombinovani rad, metalokeramički most i vizil proteza sa atečmenima

Pacijent Ž.V. rođen 1969.

Kombinovani rad, metalokeramički most i vizil proteza sa atečmenima

 

Pacijent Ž.V. rođen 1969. javlja se zbog nedostatka skoro svih bočnih zuba u gornjoj vilici, dok su preostali zubi u frontu u stanju blagog klaćenja. Na ortopan tomografskom snimku prisutan je veliki parodontalni džep u predelu gornje leve jedinice čime je taj zub bio indikovan za ekstrakciju (vađenje).
Pristupljeno je vađenju još 2 zuba u gornjoj vilici koji nisu imali dovoljnu čvrstinu za nošenje budućeg kombinovanog rada. Urađena je detaljna kiretaža tvrdog i mekog tkiva oko preostalih zuba. Pacijent je takođe imao i razmak između zuba koji se iz godine u godinu sve više povećavao kako su se zubi pomerali u prazne prostore. Zbog nemogućnosti da pravilno grize sekutići su služili kako za sečenje, tako i za žvakanje hrane. S obzirom da žvakanje hrane nije proces koji treba da obavaljaju sekutići ,isti su i stradali jer je došlo do njihove abrazije (trošenja).
Pacijent je takođe imao i estetski problem, pored najvećeg problema ishrane i govora.
Nakon što je završeno lečenje preostalih 5 zuba u gornjoj vilici koji su imali izuzetno dugačku korensku strukturu urađeno je i ojačanje srebrnim nadogradnjama na svakom zubu. Rešenje je bilo da se preostali zubi povežu u snažan blok putem metalokeramičkog mosta kako bi se potpuno učvrstili. Ovo je jedan od najvažnijih koraka u stabilizaciji zuba u potpornom aparatu nakon parodontoloških intervencija.
Kao rezultat kompletne sanacije kod pacijenta je urađena vizil proteza sa kugličastim atečmenima, kao i most od 6 članova u frontu.
Pacijentu je bilo neophodno i podići zagrižaj i naći najveći broj kontakata između gornjih i donjih zuba koje nije imao više od 15 godina.
Za nekoga ko nikada nije nosio protezu ili izradio most, pacijentu je trebalo oko 3 nedelje za potpuno navikavanje. Proteza vas nekad može učiniti nervoznim, nošenje proteze je proces koji se vežba i uči, ali je svakako jedan od najboljih načina da uspostavite pravilan zagrižaj, dobijete mogućnost da se normalno hranite, pričate i smejete.

Ukoliko imate sličan problem, tu smo za vas.