N.S. rođen 1968. godine

Pacijent N.S. rođen 1968. godine javlja se zbog potpune rekonstrukcije svojih zuba. Zatečeno stanje bilo je dosta komplikovano, a sam pacijent žalio se na hronične bolove u zglobovima , pogotovo kolenima i šakama. Na osnovu ortopan snimka svih zuba obe vilice potvrđeno je da pacijent ima za vađenje čak 11 zuba koji su u izuzetno lošem stanju, od čega je na 6 zuba postojao periapikalni proces na vrhu korena koji se nije mogao lečiti. To je bio i jedan od glavnih razloga za bolove u zglobovima koje je imao. Poslednju posetu stomatologu pre dolaska kod nas imao je pre 30 godina pa je bilo i logično zašto je stanje koje smo zatekli bilo toliko loše.

Pristupili smo vađenju 11 zuba u nekoliko poseta uz detaljnu kiretažu kosti gde god je bilo za tim potrebe. Nakon vađenja napravljena je pauza od 2 meseca kako bi se rane na mestu izvađenih zuba zatvorile, a greben konsolidovao, što je jako važno za izradu budućeg rada.

U donjoj vilici svi zubi u frontu bili su zdravi i njima nije bilo potrebno lečenje i tu je zbog estetskog momenta urađeno 6 solo krunica. Bočno dole pacijent je imao dovoljno preostalih zuba da se urade 2 metalokeramička mosta od po 3 i 4 člana.

U gornjoj vilici izlečeni su svi preostali zubi od leve do desne trojke, urađena su ojačanja od fiberglas kočića i napravljen most od 6 članova sa parom atačmena uz kombinaciju vizil proteze.