I.M. rođena 1988. godine

Cirkularni most u obe vilice (Boja B1)

Pacijentkinja I.M. rođena 1988. godine javila se u ordinaciju nakon što je obišla nekoliko stomatoloških klinika i čula više predloga stomatologa. Finansijska procena popravljanja stanja zuba zadavala je pacijentkinji pravu glavobolju. Prethodna ideja da se izvadi veliki broj zuba i postave implanti nije naišla na njeno odobravanje, a sa stručnog aspekta mi smo procenili da je to neadekvatna terapija.

Pacijentkinja je imala zagrižaj koji je vođen samo očnjacima zbog velikog nedostatka bočnih zuba i lošeg stanja prednjih zuba. Zbog stalnih izmena načina terapije od strane velikog broja stomatologa koje je obišla, pacijentkinja je razočarano odustajala svaki put. Pronašla je naše radove na internetu i odlučila da doputuje iz inostranstva na 2 nedelje i konačno sredi svoje zube.

Došla je psihički spremna, ali uplašena i još uvek zbunjena šta je očekuje.

Odlučili smo se da joj izlečimo 3 zuba s desne strane i nadogradnjama promenimo uzdužne osovine ovih zuba za 15 stepeni kako bi ukršten zagrižaj uspeli da vratimo u normalu. Levi gornji drugi sekutić morali smo da izvadimo zbog infekcije vrha korena.

Da bi zagrižaj bio vraćen u normalnu klasu morali smo istovremeno izlečiti i nadogradnjom pomeriti, a zatim izbrusiti desni donji očnjak i na njemu izraditi metalokeramičku krunicu. Pacijentkinja je odlučila da tek kasnije sredi zube u donjoj vilici.

Zbog velikog razmaka sa leve strane gore i nedostatka svih zuba od očnjaka do umnjaka pacijentkinji smo predložili metalokeramički cirkularni most od desne sedmice do leve osmice. Jedino takva stabilna konstrukcija bi mogla da isprati ovoliki nedostatak zuba.
Na kraju pacijentkinja je želela i svetliju boju kako bi što pre uspela da zaboravi svoj stari osmeh.

Ono što ćemo pamtiti dugo kada je ova pacijentkinja u pitanju jeste ekstremna osetljivost desni svih zuba jer je za svaku probu bilo potrebno puno anestezije. Most je privremeno cementiran zbog većeg broja živih preostalih zuba i zbog izvađenog zuba kako bi u narednih 3 meseca mogli da ispratimo zagrižaj, potencijalne bolove ili rasklaćenost mosta zbog komplikovanog rasporeda nosača.

Zahtevan rad i jako osetljiva pacijentkinja koja je sebe pobedila i konačno dobila lep osmeh.

Ukoliko imate sličnih problema možete nas kontaktirati.