Vizil proteza sa atačmenima | D. T. 56 godina

Vizil proteza sa atačmenima i metalokeramički most sa frezovanim krunama

Pacijentkinja D. T. rođena 1962. godine javila nam se zbog problema sa parodontopatijom u obe vilice. I estetika i funkcija kod ove pacijentkinje su bile ugrožene. Ona je želela da sazna možemo li joj ikako pomoći.

Dijagnoza

Nakon urađenog digitalnog ortopan snimka na kom se videlo kompletno stanje svih zuba. Došli smo da zaključka da pacijentkinja ima izraženu horizontalnu resorpciju (topljenje) kosti u obe vilice. Stoga su intervencije nadoknade kosti fibrinskim transplantatima i veštačkim membranama bile gotovo nemoguće.

Ono što je bilo ohrabrujuće jeste da prilikom merenja parodontalnih džepova nijedan nije bio dubok i problematičan, već su se generalno desni povlačile ravnomerno sa svih vratova zuba i dovodile do toga da su svi zubi počeli da budu osetljivi na hladno, toplo i slatko. U kosti su takođe stajali vrlo čvrsto dajući nadu da će moći da iznesu jedan složen stomatološki rad.

Za početak smo se odlučili da završimo protetski rad u gornjoj vilici i da vidimo kako će zubi pacijentkinje podneti krunice i protezu i da li će biti stabilni. Takođe smo morali da devitalizujemo(izvadimo živac) svih 6 prednjih zuba kako zubi ne bi bili dodatno osetljivi posle brušenja, ali takođe i na hladno.

Pacijentkinja je želela boju koju neće biti suviše bela i želela je što prirodniji izgled zuba.

Neke zube u bočnoj regiji nije bilo moguće sačuvati jer su se desni povukle skoro do polovine korenova zuba pa takvi zubi nisu se mogli brusiti. Pojedini bočni zubi su se i klatili i njih smo odlučili da izvadimo.

Protetski rad

Pacijentkinji je urađen kombinovani rad. Metalokeramički most od 6 kruna i vizil proteza sa atačmenima (drikerima) koja klikne na taj most. Zapravo ovde je pacijentkinja dobila lep i kompletan osmeh bez vidljivih metalnih kukica u protezi.

Na kraju efekat je bio više nego lep. Pacijentkinja prezadovoljna i srećna što je konačno rešila jedan od “većih problema u svom životu”. Mi je čekamo da se odluči i za donju vilicu kako bi efekat funkcionlno i estetski bio kompletan.

Ukoliko se plašite, a želite pomoć, dovoljno je da popričate sa lekarima u Meadentu. Priča i pregled svakako nikog nisu boleli. Takođe, intervencije koje uslede u nekoj od narednih poseta rade se isključivo sa anestezijom pa je bol praktično nemoguća. Stara vremena kad ste anestezije kupovali na trafikama i divljim apotekama danas su daleka prošlost. Danas je sve to mnogo udobnije i drugačije.

Mnogim pacijentima sa “neviđenim strahom od zubara” smo uspešno pomogli, a naše ocene na raznim socijalnim mrežama govore u prilog tome. Ne oklevajte, slobodno nas kontaktirajte i uverite se lično.

Totalna proteza i vizil sa atečmenima | M.Z. 53 godine

Gornja totalna proteza i donji vizil sa atečmenima

Pacijentkinja M.Z. rođena 1965. javila se u ordinaciju zbog potpuno lošeg stanja zuba u gornjoj vilici i nedostatka svih donjih bočnih zuba. Gornji zubi su praktično bili potpuno rasklaćeni od parodontopatije i apsolutno ništa nije bilo moguće uraditi kako bi se oni sačuvali. Pacijentkinja, lepa dama srednjih godina nam se nasmejala i bilo je potpuno jasno zašto je njeni zubi čine nesrećnom. Jako je želela promenu.

Dijagnoza

Na osnovu snimaka 3d i ortopana objasnili smo da bi za nju idealni bili implanti i rad na implantima. U ovakvim situacijama dok imamo još uvek dosta kosti to je idealno rešenje, pogotovo ako je gubitak zuba usledio zbog parodontopatije. Ona je to odbila iz privatnih razloga i morali smo da pronađemo isto tako lepo i funkcionalno rešenje.

Protetski rad

U gornjoj vilici nakon vađenja nekoliko preostalih zuba odlučili smo da uradimo totalnu protezu sa najkvalitetnijim Vita petoslojnim zubima. U donjoj vilici pacijentkinja je imala svojih 6 zuba u prednjoj regiji, dok bočno nije imala nijedan zub. Pravo je pitanje, kako je uopšte mogla da jede? Odgovor ne postoji u knjigama, već samo u tome na šta je čovek sve spreman i našta sve može da se navikne. Ona je ipak odlučila da ne ide linijom manjeg otpora i želela je da to promenimo.

U donjoj vilici uradili smo metalokeramički most od 6 kruna i vizil protezu sa parom atačmena. Ovakav rad je učinio da osmeh bude savršen, da ne postoje nikakve kukice koje bi se videle kad se smeje. Žuljanje i spadanje proteze praktično ne postoje.

S obzirom da naša pacijentkinja nikada nije nosila proteze jako je bila brza u navikavanju i savladavanju prepreka prilikom jela i govora. Svaka čast na tome.

Ono što uvek ističemo prilikom predaje totalne proteze jeste da ako pacijent u narednih 3 noći uspe da prespava sa protezom u ustima praktično neće nikada imati problema sa navikavanjem. Inače savetujemo da se proteza noću odloži na sigurno mesto pogotovo kod pacijenata koji noću stiskaju zube. To kod naše pacijentkinje nije bio slučaj, pa je ona sa njom mogla i da spava.

Na kraju njen osmeh je sve rekao, bila je baš srećna i zadovoljna.

M.K. rođen 1947. godine

Kombinovani rad (vizil proteza i keramički zubi) Boja B1

Pacijent M.K. rođen 1947. godine javio se zbog velikog problema nedostatka većeg broja zuba u obe vilice. Stanje preostalih zuba u obe vilice bilo je poprilično zapušteno i pacijent nije mogao više ni da priča, niti da jede. Zaostali korenovi i karijesne lezije na nekim zubima morali su prvenstveno biti sanirani kako bismo mogli da napravimo plan za protetiku.

U situacijama kada pacijenti dođu kod nas u ovakvom stanju najgore što možemo jeste da “im držimo predavanje i šokiramo se nakon gledanja snimka”. Svaki pacijent kada pokušava da objasni nama i sebi kako se doveo u takvo stanje potpuno neverovatna objašnjenja ima, ali nije neophodno pravdanje. Neophodno je da pacijent želi promenu i tada mu detaljno treba objasniti šta ta promena predstavlja!

NOVI LEPI ZUBI-NOVE VELIKE OBAVEZE! To znači da nakon što je od uništenog osmeha stvoren savršen osmeh, higijena mora biti 10 puta bolja. Obavezna pravilna tehnika pranja zuba 2-3 puta dnevno (ali pre svega pre spavanja), tečnosti za ispiranje i električni irigatori za higijenu usta i zuba sastavni su deo dugotrajnosti protetskog rada i dugostrajnosti novog savršenog osmeha. Želja da se zubi održavaju većinu pacijenata drži oko 6 meseci. Nakon toga,pacijenti podrazumevaju da se keramička krunica neće požuteti i isprljati se. Ali svakako se krunice mogu prljati i nosači koji su ispod njih itekako mogu da stradaju i pokvare se ako se ne održava dobra higijena
Kod našeg pacijenata urađena su dva kombinovana rada na preostalim zubima. Neke zube bilo je potrebno izlečiti i ojačati nadogradnjama. Neke zaostale korenove izvaditi, a neke zube popraviti.
Kao rezultat svega kod našeg pacijenta dobili smo poprilično udoban gornji i donji rad koji je pacijentu dao novu nadu i novu želju da se smeje i priča sa prijateljima bez prekrivanja zuba brkovima ili rukama.

Dobili smo od njega i čvrsta obećanja da će od sada navike drastično promeniti, pa ostaje da mu verujemo na reč.

Estetikom je bio vrlo zadovoljan i što je najvažnije vrlo se dopao svojoj supruzi:)

Ukoliko i Vi imate sličnih problema,a Meadent može da Vam pomogne kontaktirajte nas

L.S. rođena 1960. godine

Frezovane krune za prihvatanje vizil proteze sa atečmenima

Pacijentkinja L.S. rođena 1960. godine javila se u ordinaciju zbog toga što su pojedini zubi nosači starih mostova pukli sa obe strane gornje vilice i pacijentkinja je morala da ukloni kako stare mostove tako i korenove zuba koji su preostali jer su bili u izuzetno lošem stanju. U donjoj vilici pacijentkinja je imala samo svojih 8 prednjih zuba i ništa od zuba u bočnoj regiji.

Nakon analize njenog kompletnog zdravstvenog stanja morali smo odustati od ideje implanata. Naime, pacijentkinja je bila vrlo težak kardiološki pacijent, izuzetno mršave konstitucije, sa alergijama na veći broj lekova i supstanci, pa smo morali biti izuzetno oprezno prilikom rada. Takođe, konstantni bolovi u želucu i epizode kada bi jedva imala snage da uđe u ordinaciju činili su da naš plan terapije bude efikasan i potpuno prilagođen njenim potrebama, jer da je drugačije bilo , nikada ne bi mogla da izdrži fizički sve što smo radili.

Nakon što joj je predočeno koliko će tačno puta morati da dođe u ordinaciju, kao i vreme potrebno da joj se urade obe vilice pacijentkinja je odlučila da nam ukaže poverenje.

Odlučili smo da 4 idealno simetrično raspoređena zuba u gornjoj vilici uključimo u kombinovani rad. 4 metalokeramičke frezovane krune sa ležištima za protezu i sistem atačmena kojim se proteza dodatno kači na zube učinili su da se pritisak ravnomerno rasporedi na 4 tačke i proteza postane udobna i stabilna.

Najveći izazov zbog izbačenosti gornjih prednjih zuba imali smo u postavci akrilatnih zuba u protezu, jer su se pored njih nalazili keramički zubi. Kada je taj spoj u bočnoj regiji to i nije preveliki problem, ali kada se spoj mora napraviti napred onda je to jako zahtevno i na našu i njenu sreću mi smo to uspeli.

U donjoj vilici pacijentkinji smo izradili identičan rad sa mnogo više preostalih zuba koji su u dobrom stanju. Metalokeramički most od 8 krunica i vizil protezu sa atačmenima (drikerima) koju većina pacijenata poznaje kao “protezu na klik”.

Nakon 21 dana terapija je završena i pacijentkinja dobila zube baš kakve je sanjala. Proces prilagođavanja bio joj je za nijansu teži nego drugim pacijentima. Ali za nekih 2 nedelje ona se potpuno navikla i sada spava sa protezama bez ikakvih problema. Trudi se da održava pravilnu higijenu i mnogo češće se smeje.

Mi joj samo još jednom želimo. Da je zdravlje od sada mnogo bolje služi. I još nešto što retko spomenemo, ali ovog puta moramo. Svaka čast i njenom suprugu koji je svih 10 puta bio sa njom kod stomatologa.

Ukoliko mislite da i Vama možemo pomoći kontaktirajte nas na 011 713 86 87 i zakažite svojh pregled i konsultacije.

S.O. rođen 1953. godine

Vizil sa atečmenima (Boja B1)

Pacijent S.O. rođen 1953. godine javio se u ordinaciju zbog “svadbe sina”. Gospodin vedrog duha , šaljivo je komentarisao da je došlo vreme da on zablista na svadbi kao svekar.

Na osnovu ortopan snimka i pregleda u ordinaciji došli smo do zaključka da je stanje zuba jako zapušteno i da pacijent godinama nije vodio računa o svojim zubima i ustima u celini.
Preostrali zubi bili su čvrsti, živi, ali sa naslagama kamenca na više površina.

Nakon uklanjanja kamenca, vađenja zaostalih starih korenova i nekih zuba koji su imali nepovoljan položaj za budući protetski rad pacijenta smo doveli u fazu da možemo započeti sa protetikom.

Izrada 2 kombinovana rada u obe vilice trajala je oko 3 nedelje nakon čega smo u gornjoj vilici izradili 4 metalokeramičke krune i vizil protezu sa atačmenima, a u donjoj 7 metalokeramičkih krunica i vizil protezu sa atačmenima.
Pacijent je želeo svetliju nijansu zuba jer mu je dosadila boja koju je imao celog života.
Na kraju njegov osmeh govori više od bilo koje napisane reči. Čekamo slike sa svadbe i komentare porodice. Nadamo se najboljem.


Ukoliko i vi imate sličan problem možete zakazati pregled.

D.P. rođena 1954. godine

Metalokeramički most i vizil proteza sa atečmenima

Pacijentkinja D.P. rođena 1954. godine javila se u ordinaciju jer je želela da svoje dugogodišnje tamne i loše postavljenje zube konačno ulepša i dobije novi osmeh.

Na osnovu ortopan snimka svih zuba i pregleda u ordinaciji uočili smo nesimetričnost gornje vilice kada je greben u pitanju i spuštenost kosti sa leve strane drastično više u odnosu na desnu stranu lica. Takva situacija može da zavara i doktora i tehničara da naprave “kriv” rad i potpuno promaše liniju osmeha i zamišljenu linija koja prolazi kroz zenice oba oka. To jednostavno znači da bi njen osmeh bio iskrivljen i estetski neprihvatljiv. Zato smo ispratili posebne parametre i ravni lica i korigovali tu asimetričnost izradom kraćih krunica na levoj strani. Tako da je osmeh pacijentkinje bio odličan.

Donja vilica je imala drugi vid problema. Sa leve strane bočno pacijentkinja nije imala nijedan zub posle levog očnjaka, a desno je imala sve zube. Dva zuba sa desne strane, zbog nedostatka kontakta sa zubima iz gornje vilice, su izašla previše u griznu ravan gornjih zuba. Korenovi ova dva zuba bili su potpuno ogoljeni. Tu nije bilo mnogo dileme i ta dva zuba smo morali da izvadimo. Poslednji zub sa desne strane je ostavljen kako bi služio kao pomoćno ležište za buduću protezu. Napred smo izbrusili preostale zube i uradili metalokeramički most od 8 krunica i vizil protezu sa atačmenima.

Nakon mesec dana uspeli smo da uspešno estetski i funkcionalno odgovorimo zahtevu pacijentkinje i stvorimo novi lepši osmeh.

Sada pacijentkinja, kao baka nekoliko unučića, vreme provodi družeći se s decom uz osmeh i zabavu. Kaže da se često i sama slika i da je na stare zube potpuno zaboravila, kao i da “ne razume šta je do sada čekala”.

Ukoliko i vi imate sličnu želju da sebe ulepšate možete doći na pregled i razgovor.

M.M. rođena 1986. godine

Metalokeramičke frezovane krune i vizil sa atečmenima

Pacijentkinja M.M. rođena 1986. godine javila se ordinaciju kako bi potražila savet i pomoć zbog vrlo komplikovanog stanja u kojoj su se našli svi njeni zubi u obe vilice. Parcijalna i neadekvatna rešenja godinama unazad, strah i vrlo nizak prag na bol, kao i zdravstveni problemi koje je prate godinama uticali su da pacijentkinja “uništi” svoje zube i dodatno naruši svoje zdravlje.

Genetski, zubi kod ove pacijentkinje imali su dosta slab kvalitet, ali je čitav niz faktora tokom njenog života uticao da sve izgleda mnogo gore nego što je trebalo.

U ovako zahtevnim rekonstrukcijama zuba i kompletnog osmeha najteže je promeniti navike pacijenta. Ako se to ne shvati kao glavni problem svega protetski rad nema mogućnost da traje u sredini koja se ne održava. Dugotrajna objašnjenja o načinu održavanja higijene nakon završetka protetskog rada, upoznavanje sa raznim aparatima za irigaciju (pranje) krunica i mostova, informacije o novim pastama za zube , koncima, interdentalnim četkicama i četkicama za proteze na pacijentkinju su delovali jako stimulativno.

Na osnovu ortopan snimka morali smo da donesemo teške odluke. Bilo je neophodno izvaditi čak 14 zuba koji su uglavnom bili slomljeni do nivoa desni. Zbog tolikog nedostatka zuba bočno zagrižaj pacijentkinje je potpuno bio izgubljen. Morali smo da ga podignemo i izvežbamo njene mišiće na novu visinu zagrižaja, kako nakon predaje rada ne bi osećala bolove u zglobovima.

Dodatni problem u donjoj vilici bila je pozicija svih donjih zuba koji su bili inklirani (nagnuti) ka jeziku. To nam je pravilo probleme i tamo gde smo mogli zubi su postavljeni u protezi u normalnoj klasi zagrižaja, a tamo gde nije moglo postavljeni su u obrnut preklop. Neke zube bilo je potrebno izlečiti i ojačati livenim nadogradnjama kako bi se nosači mogli ojačati.

Krunicama i protezama smo podigli zagrižaj bočno kako bi sada pacijentkinja imala simetričan izgled lica i kako joj se tako mladoj ne bi pravile bore.

Urađena su dva kombinovana rada. U gornjoj vilici most od 8 krunica i vizil proteza sa atačmenima, a takođe isto to i u donjoj.

Naizgled, jednostavno, ali kod ove pacijentkinje dodatni veliki problem bio je izuzetno nizak prag na bol. Nijedna, pa i najmanja intervencija dodirivanja desni nije mogla da prođe bez davanja anestezije pri čemu treba napomenuti da ni davanje anestezije ne može proći potpuno bezbolno. Pogotovo kada je rad u završnim fazama kada su desni umorne od proba.

Ali, uprkos svemu, pacijentkinja je rešila da ovoga puta izdrži do konačnog završetka i novog lepog osmeha.

Na kraju bila je presrećna kada je ugledala svoj novi osmeh i nije prestajala da se slika. U danima koji slede videćemo se s njom još na kontrolama kako bi nam saopštila svoje utiske.

Ukoliko imate sličnih problema mi vam možemo pomoći.

G.S. rođena 1969. godine

Vizil proteza sa atečmenima i gornji cirkularni most

Pacijentkinja G.S. rođena 1969. javila se u ordinaciju jer već dugo godina nema zube obostrano bočno u obe vilice. Pomeranje i razmicanje njenih zuba vremenom je postalo sve veće i veće, a izgled i oblik zuba nisu bili adekvatni i pacijentkinja je želela da to konačno sredi.

Na osnovu ortopan snimka svih zuba uradili smo analizu postojećeg stanja i videli da su svi zubi u gornjoj vilici zdravi i čvrsti u kosti i da pacijentkinja ima šansu za izradu fiksnog rada koji se ne bi skidao. Imali smo 4 zuba bočno koji su bili zaista dobri nosači mosta. Mogli smo u ovoj situaciji da izbegnemo izradu mobilne proteze. Nakon što smo izbrusili zube uzeli smo vrlo precizan otisak adicionim silikonom 3M, nakon čega tehnika nije imala nikakav problem pri izradi metalokeraičkog mosta od 12 krunica.
U donjoj vilici nismo bočno imali nijedan zub koji je mogao da se iskoristi za budući rad i bili smo prinuđeni da izvadimo 3 zuba. Ostali su nam prednji zubi koje smo povezali u metalokeramički most i izradili vizil protezu na atačmenima, protezu nošenu postojećim krunicama. Vrlo stabilan i kompleksan rad, često rađen u našoj ordinaciji.

Nakon završetka rada u obe vilice pacijentkinja je dobila odličan zagrižaj na svim zubima, šansu da se neprestano smeje i slika, jer iskreno, to joj je bilo i najvažnije, estetika! Mi smo brinuli i o funkciji, kako bi funkcionisanje bilo potpuno normalno i prirodno.

 

D. I. rođena 1967. godine

Vizil proteza na implantima (PRF nadoknada kosti)

Pacijentkinja D. I. rođena 1967. javila se u ordinaciju zbog ozbiljnog problema, parodontopatije. Posle više godina stradanja potpornog aparata zuba pacijentkinja više nije mogla normalno da funkcioniše i bila je rešena da potraži pomoć stomatologa i konačno reši problem.

Nakon analize panoramskog 2d i 3d snimka pacijentkinje zaključili smo da se radi o teškom obliku parodontopatije koji je zahtevao višemesečni rad celog stomatološkog tima. Bila joj je potrebna sveobuhvatna promena, nešto što će joj drastično promeniti kvalitet života.
Prvo je bilo potrebno izvaditi sve zube koji su bili oštećeni parodontopatijom i koje ni u kom slučaju nismo mogli da iskoristimo. U gornjoj vilici 8 zuba je izvađeno, a u donjoj vilici 6.

Uporedo sa vađenjem ovih zuba rađena je intervencija dodatka veštačke kosti sa postavkom PRF fibrinskog transplantata. U pitanju su prirodne membrane koje stvaramo centrifugiranjem sopstvene krvi pacijenta pri čemu dobijamo matriks za popunjavanje defekata u kosti nakon agresivne parodontopatije. Na taj način greben (kost) posle 3 meseca dobija formu koja je adekvatna za prihvatanje skeletirane vizil proteze.

U gornjoj vilici pacijentkinja je imala mesta za ugradnju 2 implantata sa leve strane i 3 svoja zuba sa desne strane. Ova tri zuba su imali regularno stanje potpornog aparata. Odlučili smo se za izradu kombinovanog rada, vizil proteze na implantima sa lokatorima i metalokeramičkog mosta sa frez krunama. Ovakav rad garantovao je izuzetnu stabilnost i funkcionalnost proteze.

Pacijentkinja nam je poslala sliku svojih zuba iz mladosti pa smo nakon pažljivog odabira pronašli zube koji odgovaraju njenim starim zubima kada je bila mlada.

U donjoj vilici ugradili smo sa desne strane 2 implanta na kojim je izrađen metalokeramički most, a u ostalim regionima nedostatke zuba smo nadoknadili izradom metalokeramičkih mostova.

Kompletan rad sa pauzama trajao je oko 6 meseci dok sve nije bilo gotovo. Implante nismo hteli da opterećujemo dok ne postignu punu stabilnost.

Pacijentkinja je na kraju bila prezadovoljna postignutim rezultatima, odlično priča, smeje se i jede.A zubi koje sada ima podsetili su je na izgled iz “mladih dana”.

Ukoliko i vi imate “nerešive probleme” možete nas kontaktirati. Potrudićemo se da Vam pomognemo.

O.Č. rođena 1946. godine

Vizil proteza na implantima

Pacijentkinja O.Č. rođena 1946. godine javila nam se jer već nekoliko godina ima problem sa dve proteze koje je radila. Brzopletost i ishitrenost nakon saveta jednog stomatologa kome se javila pre pet godina, doveli su je do vađenja svih njenih zuba i ugradnje čak 10 implanata u gornjoj vilici i 7 implanata u donjoj vilici. Neadekvatna terapija stomatologa i pacijentkinja koja nije bila dobar kandidat za implante doveli su do gubitka 4 implanta u donjoj vilici i 3 implanta u gornjoj vilici.

Uradili smo ortopan panoramski snimak svih implanata i videli da su preostali implanti u kosti u dobrom stanju, a proteze koje je pacijentkinja nosila zbog neodgovarajućeg dizajna nisu bile stabilne pa je prilikom zagrižaja obarala desnu stranu proteze. I pored brojnih pokušaja da se proteza učini stabilnom nismo nikako mogli da postignemo stabilnost. Osnovni problem ležao je u dizajnu namenskih kruna i ležištu u protezi za te iste krune. Da bi bila stabilna u ustima proteza dizajnirana u metalu mora se vrlo precizno osloniti na namenske krune i zaključati na njima. Zato se posebna pažnja mora obratiti prilikom dizajniranja u laboratoriji. Same gumice koje se nalaze u protezi, tzv. sistem atačmena (drikera) služe za retenciju proteze (da se proteza ne bi otkacila i podigla).

Ovakav kombinovani rad vrlo je težak za izradu, jer i najmanja greška u izradi rada, a posebno prilikom trajnog cementiranja može sve poremetiti. Da bi bilo jasno, regularne proteze imaju 4 elementa koji drže protezu, 2 frezovane krunice i 1 par atačmena. Ovaj rad na implantima imao je 7 frezovanih namenskih kruna i 2 para atačmena što ukupno predstavlja 11 elemenata za nošenje proteze. Dovoljno bi bilo da samo 1 elemenat nije dobro postavljen i proteza će spadati.

Nakon dva sata pripreme cementirali smo sve krunice, podesili protezu pažljivo i proverili okluziju (kontakt gornjih i donjih zuba). Takođe, ovde je vrlo važna bilateralno uravnotežena okluzija (pacijent treba da ima obostrano uravnotežene kontakte na svim zubima).

Na prvoj kontroli konačno smo postigli da proteza u zagrižaju ne spada, a pacijentkinja je bila vrlo iznenađena jer je mislila da “joj nema pomoći”.