D. P. rođen 1975. godine

Cirkularac u gornjoj vilici (boja B1)

Pacijent D. P. rođen 1975. godine dolazi u ordinaciju zbog neadekvatne estetike gornjih zuba. Pacijent nije bio zadovoljan bojom i izgledom svojih zuba. Takođe je primetio da je u poslednje vreme zubna gleđ počela da se troši i sečivne ivice zuba pucaju. Svi zubi bili su nareckani i sa oštrim ivicama.

Nakon analize ortopan snimka i razgovora sa pacijentom shvatili smo da se radi o pacijentu koji ima skoro sve zube zdrave, sa svega nekoliko kompozitnih belih plombi. Strah od zubara i stomatološke intervencije, kao i stres koji je imao na svom poslu doveli su do toga da se postojeće stanje nije pravilno održavalo i došlo je do pojave problema. Odlučili smo da rešimo estetski problem i pacijentu predložili nekoliko vrlo kvalitetnih rešenja.

Uradili smo 3 mosta u gornjoj vilici i izabrali nijansu zuba koja je pacijentu najviše estetski bila prihvatljiva. Širok osmeh koji je pacijent uvek imao sada je konačno došao do izražaja.
Slika koju trenutno vidite pokazuje kako mogu izgledati desni nakon završene protetike, praktično, kao da ništa nije ni rađeno. Pravilna higijena aparatima koji pod pritiskom ispuštaju destilovanu vodu i antiseptičke rastvore od ključne je važnosti za dugotrajnost rada i kvalitet desni.

SAVET : Gde god odlučite da uradite protetiku i ulepšate svoj osmeh ozbiljnu pažnju nakon završetka posvetite higijeni, a najbolje je da vam vaš stomatolog detaljno objasni na koliko sve načina možete držati higijenu i produžiti trajanje vašeg rada na beskonačni period.

Z.B. rođena 1980. godine

Cirkularni most (boja B1)

Pacijentkinja Z.B. rođena 1980. godine  dolazi u ordinaciju zbog nedostatka većeg broja bočnih zuba u gornjoj vilici sa obe strane. Prednji zubi bili su značajno oštećeni, sa plombama koje su bile dotrajale, nakon analize ortopan snimka u predelu gornjeg desnog drugog sekutića i levog prvog sekutića bili su prisutni procesi na vrhovima korena od neadekvatnog lečenja zuba u prošlosti.

Sa obe strane bočno pacijentkinja je imala drugi i treći kutnjak koji su na naše iznenađenje opstali i bili zdravi, pa je bilo i logično opteretiti ih protetskim radom. Na samom startu pristupili smo lečenjima zuba sa starim plombama i reviziji lečenja zuba sa procesima. Nakon toga pristupilli smo apikotomiji oba gornja zuba, međutim desni drugi sekutić imao je cistu koja nije imala dobru lokalizaciju. Šta to znači? Ukoliko se na nekom vašem zubu pojavi granulom (manji proces) ili cista (veci proces) i ima lokaciju na samom vrhu korena prognoze su 99% uspešne. Ukoliko je taj proces lociran na bočnim stranama korena takvom zubu nema spasa i mora se izvaditi. Nažalost, kod naše pacijentkinje to je bio slučaj na jednom zubu.

Pošto je pacijentkinja mlada ,a ostaje bez desnog gornjeg drugog sekutića , uradili smo privremeni most od 6 kruna kako bi premostili period do zarastanja rane i posmatrali efekat uspešnosti apikotomije.

Nakon 3 meseca sve je bilo spremno za početak definitivnog protetskog rada. Na lečenim zubima izrađene su livene nadogradnje , a zdravi zubi nisu dodatno devitalizovani (nije vađen živac). Uzet je precizan otisak silikonom i urađen metalokeramički cirkularni most od leve sedmice do desne osmice.

Rezultat možete videti na slici i sami proceniti da li vam se dopada.

Pacijentkinja je bila izuzetno zadovoljna, a mi ponosni na nju jer je sve ovo junački izdržala. Bolova nije bilo jer naša ordinacija koristi samo anestetike u koncentracijama od 4%. To su duplo jače anestezije, a sa njima stomatologija je daleko prijatnija čak i onima koji se “smrtno boje zubara”.

Mnoge smo oslobodili straha, dozvolite da pokušamo i Vas.

J.M. rođena 1963.godine

 Stari most u gornjoj vilici. Novi cirkularni most

 Pacijentkinja J.M. rođena 1963.godine javlja se zbog problema koje je imala na starom mostu koji je koristila 20 godina. Centralni sekutići bili su nosači visećih dvojki, a obostrano trojke su preko okluzalnih naslona podnosile pritisak nošenja takvog mosta. Sa desne strane bočno pacijentkinja je imala jednu solo metalokeramičku krunicu koja nije bila adekvatna estetski. Sa leve strane pacijentkinja je takodje imala stari most koji je bio za zamenu.

Na Ortopan tomografskom snimku svih zuba bila je primetna blaga trauma levog i desnog očnjaka jer su u zagrižaju nasloni prednjeg mosta neprestano udarali u zadnje površine zuba očnjaka. Morali smo da skinemo kompletan most ,a ispod smo zatekli potpuno oštećene nadogradnje koje su morale da se izrade ponovo i potpuno rekonstruišu.
Kada smo na kraju sve zube pripremili ,ojačali nadogradnjama uzeli smo precizan dvofazni otisak silikonom,izabrali oblik i veličinu zuba na osnovu položaja usana i linije osmeha,a pacijentkinja je želela da joj uradimo svetliju nijansu zuba zbog želje da se osveži i oseća lepo.Izrađen je metalokeramički cirkularni most od 10 krunica u gornjoj vilici. Pacijentkinja je bila jako zadovoljna,a vi procenite sami da li smo joj pomogli.Ukoliko imate sličan problem možemo i vama pomoći.