M.M. rođena 1977. godine

Bezmetalne keramičke krunice

Pacijentkinja M.M. rođena 1977. godine javila se zbog estetskog i funkcionalnog problema s kojim se susreće duži niz godina. Veliki strah od stomatologa, neadekvatan kvalitet zuba, loš plan terapije i komplikovana finansijska situacija bili su samo neki od razloga za dovođenje usta i zuba u ovakvo stanje.

Pacijentkinja je u ordinaciju došla sa privremenom parcijalnom protezom(plastična proteza sa žicom) koja je poslužila kao definitivno rešenje godinama unazad.
Posle dugo razmišljanja, a u skladu sa svojim godinama i izgledom, odlučila se za trajno estetsko i funkcionalno rešenje- bezmetalne cirkonijum keramičke krunice povezane u most.

Na osnovu snimka koji nam je pacijentkinja donela pažljivo smo procenili stanje svakog zuba nosača, a uz pomoć specijalnog aparata za ispitivanje vitaliteta zuba saznali smo koji zubi su živi. Zubi koji nisu bili živi pravilno su bili izlečeni,a zbog nošenja privremene proteze koja je vršila prejak pritisak na pojedine zube krunice sa improvizovanim nadogradnjama su počele da pucaju.

U jednom trenutku pacijentkinja je ostala bez krunice obe gornje jedinice što je bio jedan od signala da tako više ne može da nastavi. Obratila nam se za pomoć i odlučili smo se za estetski i funkcionalno najkvalitetnije rešenje- Bezmetalni cirkonijum keramički most od 13 krunica. Trebalo je nadoknaditi nekoliko zuba bočno sa obe strane u gornjoj vilici. Samo ovakvim radom iz jedne celine mogli smo da budemo sigurni u snagu celog rada. Napred smo izradili posebne tzv. fiberglas nadogradnje kako bi ojačali dva glavna zuba nosača. Fiberglas nadogradnje su vrlo važne i sa aspekta estetike jer ne menjaju boju cirkonijum keramike. Uvek je preporuka da se radi ovaj tip nadogradnji kada se rade bezmetalne krunice.

Na kraju, pacijentkinja je bila oduševljena izgledom, funkcijom i svojim novim osmehom.

Ukoliko imate sličnih problem, mi ćemo pronaći najbolje rešenje.

M.S rodjena 1990. godine

Bezmetalna keramika (boja B1)

Pacijentkinja M.S rodjena 1990. godine ima sve svoje zdrave zube i njihovim izgledom nije zadovoljna. Izgled i boja zuba uticali su na njeno samopouzdanje.

Široke vilične kosti nasleđene od tate i mali zubi nasleđeni od mame nisu estetski bili adekvatna kombinacija za našu pacijentkinju. Genetika je kada su zubi u pitanju vrlo bitan faktor.

Pacijentkinja navodi da na svim slikama njeni zubi ne izgledaju lepo,da između svih zuba postoje razmaci i da je položaj zuba rotiran i ona bi to želela da promeni.

Prva ideja bila je da se uradi pomeranje zuba fiksnom protezom,kako bi se zubi vratili u idealnu poziciju. Pacijentkinja je to odbila uz objašnjenje da neće biti u Srbiji više od 2 godine kao i da ne želi da nosi protezu toliko dugo.

Zato smo preporučili izradu bezmetalnih keramičkih krunica visoke estetike kako bi njen osmeh i funkcija za vrlo kratko vreme bili savršeni.

Kod pacijentkinje nije bilo moguće izraditi keramičke vinire niti no prep vinire jer zubi nisu imali adekvatne položaje.

Rezultat je na kraju bio odličan,6 bezmetalnih krunica u gornjoj i 6 u donjoj vilici.

O estetici ne treba previše pisati,svako moze sam da proceni da li mu se svidja ili ne.

Nasa pacijentkinja je oduševljena. „Takve zube želela je godinama.“,njene su reči nakon završetka rada.

T.K. rođen 1984. godine

Bezmetalni cirkonijum cirkularni most (boja A3)

Pacijent T.K. rođen 1984. godine javlja se zbog estetskog problema. Pacijent ima veći broj kompozitnih (belih) plombi koje zbog rasporeda zuba nikada nisu mogle da izgledaju adekvatno. Plombe je često menjao,ali nije mogao da postigne željeni rezultat. Pojedini zubi imali su solo metalokeramičke krunice. Sve zajedno – bez estetskog momenta.

Nakon detaljnog pregleda i urađenog ortopan snimka odlučili smo se za najdužu i najispravniju terapiju. Bilo je potrebno da pacijent prvo ispravi zube fiksnom protezom, a tek nakon toga uradi protetiku izradom cirkonijum bezmetalnih keramičkih krunica u bloku.

Ovakav raspored zuba sa uvučenim centralnim sekutićima i izbačenim drugim sekutićima zove se degbis i vrlo je često stanje ljudi koji žive na ovim prostorima. Dubok zagrižaj, smanjen horizontalni preklop, položaj desni u odnosu na zub su faktori koji ne dozvoljavaju izradu protetskog rada. Zato je bilo potrebno sve zube dovesti u pravilan niz pa tek onda pristupiti izradi zubnog cirkularnog mosta.

Ispravljanje zuba fiksnom protezom trajalo je 6 meseci. Nakon toga desni su bile mnogo bolje, preklop zuba odgovarajući, a zubi su zauzeli pravilan položaj. Pristupili smo brušenju 7 zuba u gornjoj vilici vodeći računa o liniji demarkacije, budućem ležištu za krunice. Uzeli smo otisak visoko preciznim adicionim silikonom. Na kraju, izradili smo za nekoliko minuta i privremeni most koji je trebalo da sačuva novi položaj zuba do predaje definitivnog rada.

Pošto se radi o prednjem regionu gornje vilice odlučili smo se za izradu bezmetalnog keramičkog cirkonijum mosta od 7 krunica, jer je to najlepše estetsko rešenje. Rad sa cirkonijumom zahtevao je posebno umeće laboratorije za zubnu tehniku koja je morala da nekoliko dana dovede zagrižaj do savršenstva. Da je rad urađen tehnički savršeno videlo se na predaji rada kada je pacijent probao da zagrize i rekao da ima idealne kontakte i da mu nigde nije visoko i da ima odličan zagrižaj.

Naš pacijent bio je oduševljen estetikom. On nije želeo dodatnu belinu, želeo je svoju boju zubu, i u njegovom slučaju to je bila boja A3. To je celom radu dalo značajnu prirodnost.

Ukoliko se i Vama dopada način na koji pristupamo rešavanju problema pacijenata, kao i estetika kojoj težimo, možete nas kontaktirati.