Bezmetalne solo krune | N.S. 35 godina

Pacijentkinja N.S. rođena 1985. godine javila nam se zbog želje da dobije nov i lep osmeh. Vrlo važno joj je bilo da se putem postavke bezmetalnih krunica što vernije prikaže oblik zuba baš onakav kakav je imala, ali da boja i tekstura zuba budu lepše.

Dijagnoza

Nakon prvog pregleda i razgovora u ordinaciji pacijentkinja je već tačno znala šta želi. Zamolila je da uradimo 6 bezmetalnih solo krunica, što znači da je svaki zub za sebe krunica. To je bilo moguće izvesti u slučaju kada pacijentkinja nije fiksnom protezom pomerala zube ili kada su prisutni svi njeni prirodni zubi kao nosači.
Svi zubi su bili živi, ali sa dosta plombi, a ne nekim zubima bile su prisutne i kompozitne fasete, kao jedno od ranijih rešenja za postizanje bolje estetike zuba. Ovakva rešenja su kratkoročna i ne mogu dugo opstati, jer se radi o plombama koje se troše, prljaju i koliko god da je stomatolog vešt u postavci i samoj obradi kompozitnog ispuna rezultati se ne mogu dugoročno garantovati kada je estetika u pitanju.

Protetski rad

Uradili smo brušenje i otisak prednjih 6 zuba. Pacijentkinji smo izradili 6 privremenih kruna i zamolili je da nekoliko dana nosi krunice kako bi dala svoje sugestije i pomogla nam da timski što bolje ispoštujemo njene želje i očekivanja. Kada smo na kraju dobili ono što se njoj dopadalo prešli smo na izradu definitivnog rada, 6 bezmetalnih solo krunica.
S obzirom da je boja pacijentkinjih zuba bila samo jednu nijasnu tamnija od boje zuba koje je želela odlučili smo se da joj nakon urađenih kruna uradimo splintove za kućno beljenje.
Dogovorili smo se da se javi na kontrolu nakon 10 dana kako bi smo videli rezultate beljenje bočnih zuba i uradili kontrolu postavljenih krunica.
Na kraju, njen komentar je bio :“ Zaista sam zadovoljna! Tako sam želela!“ Kratko i jasno. Hvala našoj pacijentkinji na odličnoj saradnji i strpljenju.
Ukoliko i vi imate sličan problem možete nas kontaktirati.

Keramički most u obe vilice | L.S. 36 godina

Pacijentkinja L.S. rođena 1982. godine javila se našoj ordinaciji kako bi zamenila stare mostove i dobila nov lepši osmeh kojim će se ponositi.
Nakon višemesečno skupljanih informacija na google vezanih za zube koje je htela da uradi, bila je na pregledu u nekoliko ordinacija. Na kraju je izabrala našu ordinaciju. Spomenula je nekoliko razloga, a istakla „ljubaznost i posvećenost u razgovoru s njom i dobijanje odgovora na sva pitanja koja su je zanimala“.

Pacijentkinja nam dolazi iz Hrvatske, a prvi put u životu posećuje Beograd. Nepoznat teren, novi ljudi, gde pronaći smeštaj, kako koristiti prevoz, šta i gde jesti … sve to za nju su bili otežavajući faktori.

Što se tiče stomatološkog dela naša pacijentkinja je tačno znala šta hoće, a šta neće. Prisutan strah i nesigurnost kako će sve da ispadne na kraju pratili su je tokom čitave faze izrade. Potrudili smo se maksimalno da joj ceo boravak u ordinaciji učinimo prijatnijim.

Protetski rad

U gornjoj vilici izradili smo keramički most od 14 krunica, a u donjoj vilici keramički most od 13 krunica. Zubi pacijentkinje ispod starih protetskih radova bili su očuvani, pa su se mogli iskoristiti za novi protetski rad. Problem sa starim mostovima jeste bila kriva linija zagrižaja pošto su svi radovi rađeni u različitim vremenskim intervalima. Sada je bilo potrebno sve uraditi u periodu od 10 dana. Manje korekcije bile su potrebne jer je pacijentkinja perfekcionista, ali finalni rezultat bio je savršen na obostrano zadovoljstvo.

Na kraju kada se vratila kući slala nam je veliki broj slika svog novog osmeha i zahvalnica što smo do kraja ispoštovali sve njene želje. Rekla je na kraju „ Tražim neku manu ovim zubima da se ponovo vratim u Beograd, ali Beograd će morati da pričeka:)“.

Ukoliko i vi imate stare mostove u svojim ustima i želite lep i prirodan osmeh možete nas kontaktirati. Zajedničkim dogovorom pacijenta, stomatologa i tima tehničara možemo napraviti jako lepe radove.

Keramičke fasete – viniri | M.V. (40 godina)

Keramičke fasete (viniri)

Pacijentkinja M.V. rođena 1978. godine javila se u ordinaciju jer ceo život ima zube koji joj se ne sviđaju. Tanki i tamni zubi nisu joj se dopadali. Istrošene sečivne ivice prednjih zuba svakim danom su sve više nestajale i bile oštre.

Na osnovu digitalnog ortopan snimka svih zuba i uz pomoć aparata za proveru vitaliteta zuba (da li je zub živ) zaključili smo da se kod pacijentkinje mogu uraditi keramički veniri (fasete) na svim prednjim zubima i delu bočnih zuba. Na pojedinim bočnim zubima uradili smo keramičke krunice kako bi zubi u zagrižaju bili ojačani i zagrižaj se malo podigao. Nije bilo potrebno puno podići zagrižaj, pa je bilo moguće to uraditi protetikom.

Pacijentkinja je želela svetliju nijansu zuba i da po obliku zubi podsećaju na njen stari oblik, ali da budu za nijansu masivniji. Zato smo detaljno slikali pacijentkinji zube pre brušenja.

Brušenje

Rađeno je brušenje svih zuba i priprema za keramičke venire i krune. Prednji zubi u obe vilice su brušeni minimalno na spoljašnjim površinama bez brušenja kontaktnih tačaka zuba. Bočni zubi su preparisani u skladu sa načinom brušenja za bezmetalne krune. Uzet je precizan otisak adicionim silikonom i poslat u tehniku. Tim tehničara je dodatno obratio pažnju pri izradi venira na debljinu keramike i da što više napravi zube koji će po obliku podsećati na zube pacijentkinje pre protetike.

Savet

Postoji nekoliko saveta koje ne smete zanemariti kada donesete odluku da postavljate venire (fasete). Idealno bi bilo da zubi budu već složeni u niz, da svi zubi koji se bruse budu živi i bez plombi. Idealno bi bilo da zagrižaj ne bude previše dubok.

Moguća su odstupanja ponekad, ali je potrebno da se drugačije brusi i unapred shvati problem kako na finalnoj predaji zubi ne bi bili drugačije prebojeni.

Na kraju krunice su cementirane kvalitetnim kompozitnim cementom firme Ivoclar.

Pacijentkinja je bila prezadovoljna i nije prestajala da se smeje.