BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNE | PRIKAZI SLUČAJEVA

(KRUNICE CELE OD KERAMIKE)

ŠTA JE BEZMETALNA KERAMIČKA KRUNICA?

Bezmetalna keramička krunica predstavlja najkvalitetniju i najlepšu protetsku zubnu nadoknadu. Ove krunice izrađene su u potpunosti od keramike. Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog  ili više zuba, kako u prednjim , tako i u bočnim regionima vilica. Više povezanih bezmetalnih keramičkih krunica predstavlja bezmetalni keramički most.

ZAŠTO JE TO ESTETSKI NAJLEPŠE REŠENJE U STOMATOLOGIJI?

Mnogo prirodniji izgled zuba, savršeno uklapanje sa preostalim zubima pacijenta, providnost i idealno prelamanje svetlosti, odlična tvrdoća i dugotrajnost rada samo su neki od faktora koji pomažu pri izboru ovakve vrste protetskog rada.

Vrlo važan momenat koji u ovom trenutku želimo da istaknemo je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez ikakvog oštećenja, a tome pogoduje tehnički potpuno drugačiji pristup brušenja zuba. Samo uklanjanje zubne supstance da bi se postavila krunica je daleko manje nego kod standardnih metalokeramičkih krunica. Rub bezmetalne krunice izuzetno je precizan, tako da je kontakt između krunice i desni gotovo savršen. Ova krunica je sačinjena od biokompatibilnog materijala koji pogoduje tkivima usne duplje i ne izaziva bilo kakvu negativnu reakciju. Visokopolirana je i bez mikropukotina što sprečava nakupljanje zubnog plaka, pa reakcija desni na prisustvo krunice praktično i ne postoji.

PROČITAJ VIŠE>>>

Keramičke fasete – viniri | M.V. (40 godina)

Keramičke fasete (viniri)

Pacijentkinja M.V. rođena 1978. godine javila se u ordinaciju jer ceo život ima zube koji joj se ne sviđaju. Tanki i tamni zubi nisu joj se dopadali. Istrošene sečivne ivice prednjih zuba svakim danom su sve više nestajale i bile oštre.

Na osnovu digitalnog ortopan snimka svih zuba i uz pomoć aparata za proveru vitaliteta zuba (da li je zub živ) zaključili smo da se kod pacijentkinje mogu uraditi keramički veniri (fasete) na svim prednjim zubima i delu bočnih zuba. Na pojedinim bočnim zubima uradili smo keramičke krunice kako bi zubi u zagrižaju bili ojačani i zagrižaj se malo podigao. Nije bilo potrebno puno podići zagrižaj, pa je bilo moguće to uraditi protetikom.

Pacijentkinja je želela svetliju nijansu zuba i da po obliku zubi podsećaju na njen stari oblik, ali da budu za nijansu masivniji. Zato smo detaljno slikali pacijentkinji zube pre brušenja.

Brušenje

Rađeno je brušenje svih zuba i priprema za keramičke venire i krune. Prednji zubi u obe vilice su brušeni minimalno na spoljašnjim površinama bez brušenja kontaktnih tačaka zuba. Bočni zubi su preparisani u skladu sa načinom brušenja za bezmetalne krune. Uzet je precizan otisak adicionim silikonom i poslat u tehniku. Tim tehničara je dodatno obratio pažnju pri izradi venira na debljinu keramike i da što više napravi zube koji će po obliku podsećati na zube pacijentkinje pre protetike.

Savet

Postoji nekoliko saveta koje ne smete zanemariti kada donesete odluku da postavljate venire (fasete). Idealno bi bilo da zubi budu već složeni u niz, da svi zubi koji se bruse budu živi i bez plombi. Idealno bi bilo da zagrižaj ne bude previše dubok.

Moguća su odstupanja ponekad, ali je potrebno da se drugačije brusi i unapred shvati problem kako na finalnoj predaji zubi ne bi bili drugačije prebojeni.

Na kraju krunice su cementirane kvalitetnim kompozitnim cementom firme Ivoclar.

Pacijentkinja je bila prezadovoljna i nije prestajala da se smeje.

Bezmetalne keramičke krune | M.Z. 32 godine

Pacijentkinja M.Z. rođena 1987. godine javila se u ordinaciju jer nije bila zadovoljna izgledom, bojom i položajem svojih prirodnih zuba. Pacijentkinja je primetila da joj je zagrižaj sve dublji i da su zubi sve tanji, skoro “kao da će svakog trena da puknu”. Takođe, ona je želela svetlije zube i puniji osmeh jer voli da se šminka i sređuje.

Dijagnoza

Nakon analize ortopan snimka i detaljno uzete anamneze prvo smo se terapijski odlučili za venire, keramičke fasete. Ova pacijentkinja bi bila dobra indikacija za takvu terapiju jer nikada nije nosila fiksni aparat. Svi zubi u obe vilice napred su živi i položaj zuba je potrebno malo korigovati. Međutim, nakon rađenih analiza lateralnih (bočnih) kretnji i prednjih kretnji zuba došli smo do zaključka da dubina zagrižaja kod ove pacijentkinje poprilično dovodi u rizik keramičke fasete (venire). Prednje zube je trebalo produžiti i postojala bi realna šansa da u nekoj od ovih kretnji pacijentkinja odlepi keramiku ili čak dovede do njenog slamanja.

Protetski rad

Odlučili smo za sigurniju i identično kvalitetnu estetsku metodu izrade bezmetalnih krunica u obe vilice. Potrudili smo da pacijentkinja ima što bolji zagrižaj što je bilo izuzetno teško jer je ona godinama trošila gornje zube prema donjim i prilagođavala zagrižaj iz dana u dan. Sada kada su urađene bezmetalne cirkonijum krunice u obe vilice trebalo je detaljno se pozabaviti zagrižajem.

Pacijentkinja je bila jako zadovoljna bojom i oblikom zuba, dok je za promenjenu visinu zagrižaja bilo potrebno nešto više dana za privikavanje. Na kraju sve je bilo kako treba.
Sada se pacijentkinja na svojim slikama neprestano smeje.

Ukoliko imate sličan problem i želite da neko rešenju vaše situacije pristupi na temeljan i posvećen način možete nas kontaktirati.

I.Đ. rođen 1972. godine

Bezmetalni most na prednjim zubima i metalokeramički mostovi na bočnim zubima

Pacijent I.Đ. rođen 1972. godine javlja se zbog estetskog i funkcionalnog problema zuba u obe vilice. Prisustvo aktivnog procesa na desnoj dvojci, destrukcija koštane mase oko desnog centralnog (prvog) i drugog sekutića, neadekvatan izgled i položaj svih zuba u obe vilice, kao i nekoliko ozbiljnih kvarova , naterali su pacijenta da nam se obrati i pored velikog straha koji ga je svaki put obuzimao pri pomisli na stomatološku intervenciju.

Mnogo napisanih mailova, telefonskih poziva i objašnjenja bili su potrebni da pacijent postane opušten i shvati šta je sve potrebno od intervencija uraditi kako bi se njegov osmeh doveo u estetski i funkcionalno lepo stanje.

U gornjoj vilici bilo je potrebno izvaditi desnu dvojku, a zatim podići kompletno tkivo i obraditi korenski deo desnog centralnog sekutića. Nakon završenog čišćenja uradili smo režanj operaciju datog regiona uz dodatat fibrinskog APRF transplantata mešanog sa veštačkom kosti. Nakon te intervencije primenili smo injekcionu iPRF metodu pri čemu smo dobili brzo stezanje granula radi lakšeg oblikovanja buduće kosti.

Defekt koji je postojao zbog lošeg stanja u kojem je bila desna dvojka nije bio mali, pa je bila neophodna upotreba više membrana fibrinskog transplantata. Nakon što je rana lepo ušivena izradili smo pacijentu cad cam privremeni zaštitini most od 6 krunica , kako bi pustili 2 meseca da rana pravilno zaraste za definitivni rad.

Nakon 2 meseca nastavljeno je lečenje nekih bočnih zuba i izrađene nadogradnje tamo gde je to bilo potrebno. Uzet je otisak i izrađeno je 6 metalokeramičkih krunica u gornjoj vilici obostrano bočno i 6 bezmetalnih krunica u gornjoj vilici napred.

Što se tiče donje vilice, ona je još u procesu izrade, ali je pacijent zamolio da to uradimo krajem leta, jer je sad hteo malo da uživa u svom novom osmehu i da se odmori.

Puno pozitivnih komentara pobrao je u svom društvu nakon završetka, ali što je najvažnije, on je bio oduševljen ostvarenim.

Ukoliko i vi imate sličnih problema možemo vam pomoći.

M.M. rođena 1977. godine

Bezmetalne keramičke krunice

Pacijentkinja M.M. rođena 1977. godine javila se zbog estetskog i funkcionalnog problema s kojim se susreće duži niz godina. Veliki strah od stomatologa, neadekvatan kvalitet zuba, loš plan terapije i komplikovana finansijska situacija bili su samo neki od razloga za dovođenje usta i zuba u ovakvo stanje.

Pacijentkinja je u ordinaciju došla sa privremenom parcijalnom protezom(plastična proteza sa žicom) koja je poslužila kao definitivno rešenje godinama unazad.
Posle dugo razmišljanja, a u skladu sa svojim godinama i izgledom, odlučila se za trajno estetsko i funkcionalno rešenje- bezmetalne cirkonijum keramičke krunice povezane u most.

Na osnovu snimka koji nam je pacijentkinja donela pažljivo smo procenili stanje svakog zuba nosača, a uz pomoć specijalnog aparata za ispitivanje vitaliteta zuba saznali smo koji zubi su živi. Zubi koji nisu bili živi pravilno su bili izlečeni,a zbog nošenja privremene proteze koja je vršila prejak pritisak na pojedine zube krunice sa improvizovanim nadogradnjama su počele da pucaju.

U jednom trenutku pacijentkinja je ostala bez krunice obe gornje jedinice što je bio jedan od signala da tako više ne može da nastavi. Obratila nam se za pomoć i odlučili smo se za estetski i funkcionalno najkvalitetnije rešenje- Bezmetalni cirkonijum keramički most od 13 krunica. Trebalo je nadoknaditi nekoliko zuba bočno sa obe strane u gornjoj vilici. Samo ovakvim radom iz jedne celine mogli smo da budemo sigurni u snagu celog rada. Napred smo izradili posebne tzv. fiberglas nadogradnje kako bi ojačali dva glavna zuba nosača. Fiberglas nadogradnje su vrlo važne i sa aspekta estetike jer ne menjaju boju cirkonijum keramike. Uvek je preporuka da se radi ovaj tip nadogradnji kada se rade bezmetalne krunice.

Na kraju, pacijentkinja je bila oduševljena izgledom, funkcijom i svojim novim osmehom.

Ukoliko imate sličnih problem, mi ćemo pronaći najbolje rešenje.

M.S. rođena 1988. godine

Bezmetalna keramika u gornjoj vilici (Boja B1)

Pacijentkinja M.S. rođena 1988. godine javila se u ordinaciju zbog estetike. Pacijentkinja ceo svoj život ima problem sa lošijim kvalitetom zuba i velikim brojem plombi koje je često morala da menja. Plombe su bile teške za održavanje, a veliki broj ivica koje nisu dugoročno mogle da budu idealno glatke doveo je do toga da je estetika osmeha kod pacijentkinje narušena.

Nakon analize snimaka i detaljnog pregleda videli smo da je pacijentkinja na desnima imala upale, pogotovo na mestima gde su amalgamske (crne) plombe bile u kontaktu sa desnima. Na levoj strani gore drugi pretkunjak je pokazivao prisustvo dentalne ciste zbog neadekvatnog lečenja i zanemarivanja dolaska na zakazane termine. Tom zubu nažalost nije bilo spasa i morao je biti izvađen. To je ujedno bio i jedini zub koji joj je nedostajao. Sve drugo bili su njeni zubi sa kompozitnim ispunima.

Pacijentkinji smo dali nekoliko predloga, nakon čega se ona odlučila za estetski najkvalitetnije i za njene desni najpovoljnije rešenje.
Bezmetalne krunice podeljene u nekoliko zona za nju su bile najbolje rešenje. Nakon otiska i izrade privremenih kruna koje su bile dosta belje od njenih prirodnih zuba, pacijentkinja je rekla da joj se to dopada i odlučila da i ceo definitivni rad bude u svetlijoj nijansi.

U poslednje vreme veliki broj pacijenata odlučuje se za izradu krunica u svetlijoj nijansi, jer smatra da na taj način obogaćuje svoj osmeh, unosi svežinu u život i sebi deluje lepše. Nakon lepog osmeha otvaraju se mnoga vrata, kako poslovna, tako i ljubavna. Nije zanemarljiv podatak da je 50% pacijenata nakon ulepšavanja svog osmeha dobilo nov posao.

Ako imate sličnih problema možete nas kontaktirati.

M.M. rođena 1985. godine

Cirkularni most u gornjoj vilici, bezmetalna keramika (Boja B1)

Pacijentkinja M.M. rođena 1985. godine javila se u ordinaciju zbog bolova u gornjoj vilici sa desne strane. Na osnovu urađenog snimka svih zuba uočili smo metalokeramički most od 4 krunice , pri čemu su 2 krunice bile viseće na krajevima mosta.

Vrlo neobična terapijska odluka usled traume dovela je do pojave ciste na desnom gornjem drugom pretkutnjaku. Cista je ubrzo postala aktivna i bolna, a sama gnojna kolekcija napravila je sebi kanal kroz kost i meko tkivo, u vidu fistuloznog kanala. Zub sa ovakvim gnojnim procesom nije mogao da opstane u ustima pacijenta. Bilo je neophodno da pacijentkinja popije antibiotik kako bi smo zub izvadili.

Drugi problem je bio estetski, jer je prirodna boja zuba kod pacijentkinje žuta,a bile su i prisutne plombe na većem broju zuba. Pošto je trebalo rešiti problem praznog prostora nakon izvađenog zuba, pacijentkinja je odlučila da reši kompletnu estetiku u gornjoj vilici.

Oblik prirodnih zuba je bio lep i pacijentkinji smo uradili zube identičnog oblika, ali u nekoliko nijansi svetlijoj boji. Već nakon postavke kompletnog cirkularnog cirkonijum keramičkog bezmetalnog mosta od 15 krunica pacijentkinja je bila prezadovoljna postignutim rezultatima. Bolovi su prestali. Estetika je bila vrlo kvalitetna.

Pacijentkinja je na poklon dobila uređaj za održavanje oralne higijene i objašnjeno joj je kako najadekvatnije da održava higijenu mosta.

Ukoliko imate sličan problem mi Vam možemo pomoći.

M.S rodjena 1990. godine

Bezmetalna keramika (boja B1)

Pacijentkinja M.S rodjena 1990. godine ima sve svoje zdrave zube i njihovim izgledom nije zadovoljna. Izgled i boja zuba uticali su na njeno samopouzdanje.

Široke vilične kosti nasleđene od tate i mali zubi nasleđeni od mame nisu estetski bili adekvatna kombinacija za našu pacijentkinju. Genetika je kada su zubi u pitanju vrlo bitan faktor.

Pacijentkinja navodi da na svim slikama njeni zubi ne izgledaju lepo,da između svih zuba postoje razmaci i da je položaj zuba rotiran i ona bi to želela da promeni.

Prva ideja bila je da se uradi pomeranje zuba fiksnom protezom,kako bi se zubi vratili u idealnu poziciju. Pacijentkinja je to odbila uz objašnjenje da neće biti u Srbiji više od 2 godine kao i da ne želi da nosi protezu toliko dugo.

Zato smo preporučili izradu bezmetalnih keramičkih krunica visoke estetike kako bi njen osmeh i funkcija za vrlo kratko vreme bili savršeni.

Kod pacijentkinje nije bilo moguće izraditi keramičke vinire niti no prep vinire jer zubi nisu imali adekvatne položaje.

Rezultat je na kraju bio odličan,6 bezmetalnih krunica u gornjoj i 6 u donjoj vilici.

O estetici ne treba previše pisati,svako moze sam da proceni da li mu se svidja ili ne.

Nasa pacijentkinja je oduševljena. „Takve zube želela je godinama.“,njene su reči nakon završetka rada.

V.S. rođena 1976. godine

Bezmetalna keramika (boja B1)

Pacijentkinja V.S. rođena 1976. godine dolazi u ordinaciju zbog estetskog momenta koji želi da postigne nakon nekoliko godina neuspelih pokušaja.

Pacijentkinja je želela da zameni stare krunice na prednjim zubima. Krunice nisu odgovarale brušenim zubima jer je u međuvremenu morala da leči gornji levi prvi sekutić i da uradi hiruršku intervenciju apikotomiju na njemu, kao i da izvadi desni sekutić.

Posao frizera kojim se pacijentkinja posvećeno bavi već dugi niz godina zahtevao je konstantne razgovore sa mušterijama i baš zato ona je želela da estetika bude potpuna i njen osmeh savršen.

Posavetovali smo je da uradi najkvalitetnije krunice, kako bi konačno ispunila svoja očekivanja. Odlučila je da uradi most od 6 bezmetalnih keramičkih cirkonijum krunica u A1 boji.

Efekat je bio odličan, a pacijentkinja vrlo zadovoljna.

Zanimljiv detalj koji ćemo pamtiti duže vreme jeste karmin koji je donela za priliku slikanja pod obrazloženjem da “želi da se razlikuje i bude autentična”. Specifična boja karmina učinila je bezmetalne krunice zanimljivim i drugačijim.

Vi procenite jesmo li postigli adekvatne rezultate.

T.K. rođen 1984. godine

Bezmetalni cirkonijum cirkularni most (boja A3)

Pacijent T.K. rođen 1984. godine javlja se zbog estetskog problema. Pacijent ima veći broj kompozitnih (belih) plombi koje zbog rasporeda zuba nikada nisu mogle da izgledaju adekvatno. Plombe je često menjao,ali nije mogao da postigne željeni rezultat. Pojedini zubi imali su solo metalokeramičke krunice. Sve zajedno – bez estetskog momenta.

Nakon detaljnog pregleda i urađenog ortopan snimka odlučili smo se za najdužu i najispravniju terapiju. Bilo je potrebno da pacijent prvo ispravi zube fiksnom protezom, a tek nakon toga uradi protetiku izradom cirkonijum bezmetalnih keramičkih krunica u bloku.

Ovakav raspored zuba sa uvučenim centralnim sekutićima i izbačenim drugim sekutićima zove se degbis i vrlo je često stanje ljudi koji žive na ovim prostorima. Dubok zagrižaj, smanjen horizontalni preklop, položaj desni u odnosu na zub su faktori koji ne dozvoljavaju izradu protetskog rada. Zato je bilo potrebno sve zube dovesti u pravilan niz pa tek onda pristupiti izradi zubnog cirkularnog mosta.

Ispravljanje zuba fiksnom protezom trajalo je 6 meseci. Nakon toga desni su bile mnogo bolje, preklop zuba odgovarajući, a zubi su zauzeli pravilan položaj. Pristupili smo brušenju 7 zuba u gornjoj vilici vodeći računa o liniji demarkacije, budućem ležištu za krunice. Uzeli smo otisak visoko preciznim adicionim silikonom. Na kraju, izradili smo za nekoliko minuta i privremeni most koji je trebalo da sačuva novi položaj zuba do predaje definitivnog rada.

Pošto se radi o prednjem regionu gornje vilice odlučili smo se za izradu bezmetalnog keramičkog cirkonijum mosta od 7 krunica, jer je to najlepše estetsko rešenje. Rad sa cirkonijumom zahtevao je posebno umeće laboratorije za zubnu tehniku koja je morala da nekoliko dana dovede zagrižaj do savršenstva. Da je rad urađen tehnički savršeno videlo se na predaji rada kada je pacijent probao da zagrize i rekao da ima idealne kontakte i da mu nigde nije visoko i da ima odličan zagrižaj.

Naš pacijent bio je oduševljen estetikom. On nije želeo dodatnu belinu, želeo je svoju boju zubu, i u njegovom slučaju to je bila boja A3. To je celom radu dalo značajnu prirodnost.

Ukoliko se i Vama dopada način na koji pristupamo rešavanju problema pacijenata, kao i estetika kojoj težimo, možete nas kontaktirati.

S.G. rođena 1981. godine

Bezmetalna keramika, cirkularni most u obe vilice (Boja B1)

Pacijentkinja S.G. rođena 1981. godine javila nam se u ordinaciju zbog estetskog problema koji je imala više godina unazad. Ponosna majka čak petoro dece, četiri devojčice i jednog dečaka, nije imala vremena da se bavi sopstvenim izgledom i zubima, ali nakon što su deca porasla odlučila je da se vrati na stari put. Za manje od 3 meseca smršala je čak 15 kilograma, a nas potražila zbog ulepšavanja osmeha.

Nakon analize ortopan snimka , na velikom broju zuba bile su prisutne dotrajale bele plombe, koje nisu menjane nekoliko godina.

Nijedan zub nije imao problem sa nervom, a kost je bila zdrava u obe vilice. Pacijentkinja je želela tri stvari- da zubi budu zdravi, lepi i beli.
Pošto pacijentkinja nije imala više od 5 dana slobodnih morali smo pristupiti celodnevnom brušenju zuba u obe vilice. 23 zuba je trebalo izbrusiti i uzeti što kvalitetniji otisak, kako bi tehničar mogao da izradi rad sa što boljim rubovima, estetski kvalitetan i funkcionalno odgovarajući.

Ponudli smo pacijentkinji izradu bezmetalnih keramičkih mostova, kao visoko estetsko rešenje. Ona je to odmah prihvatila.

Na kraju možemo samo da joj čestitamo na upornosti, želji i odlučnosti. Provesti preko 7 sati u stolici, izdržati brušenje tolikog broja zuba u jednom danu, držati otvorena usta najmanje 4-5 sati-to mogu samo najhrabriji!

Rezultatima je pacijentkinja bila oduševljena, a posebno njen suprug koji nije verovao kako mu žena izgleda za samo 2 dana.

Ukoliko želite da i Vama ulepšamo život kroz savršen osmeh kojim će te se ponositi javite nam se na pregled i konsultacije.