Beljenje zuba

Beljenje zuba danas je jedna od estetski najmanje invazivnih stomatoloških intervencija, najtraženije je među mlađom populacijom, a rezultati koji se mogu dobiti jesu izvanredni.

Nakon standardnog poliranja zuba i uklanjanja kamenca u obe vilice koje radimo kao pripremu za beljenje pacijentu nudimo dva rešenja.

Ordinacijsko beljenje zuba

Prvo rešenje je da ordinacijski izbeli zube upotrebom lasera i paste na bazi vodonik peroksida u koncentraciji 38%.

Ukoliko belite zube ordinacijski mogu biti prisutne bolne senzacije na toplo i hladno nekoliko dana nakon završetka tretmana, a kao uzrok promene osmotskog pritiska tečnosti u dentinskim kanalićima. Takođe, efekat je brži i već posle 2,3 dana uz isto toliko poseta stomatologu.

Kućno beljenje zuba

Drugo rešenje je kućno beljenje nakon izrade splinta i upotrebe pasti karbamid peroksida u koncentraciji od 10%, 16% , 20% ili 22%.

Kućno beljenje praktično zahteva da uzmete otisak obe vilice i već u drugoj poseti dobijete splintove koji su rađeni pod vakumom kako bi precizno nalegli na vaše zube. Uz svaki splint dobijate i pastu u koncentraciji za koju se odlučite. U splintove se noću pre spavanja stavlja pasta i vremenski proces izbeljivanja traje 7-10 dana.

Ove dve metode koriste se ukoliko su zubi vitalni, tj.živi. Ukoliko nisu, tj. avitalni su koristi se posebna metoda sa endopastom koja se stavlja u zub sa zadnje strane i menja se nakon 72 sata, 3 puta do postizanja konačnog efekta.

Efekat beljenja traje i do godinu ipo dana, ali se to vreme proporcionalno smanjuje sa povećajem unosa gaziranih pića, konzumiranjem cigareta i vina, crnog čaja i drugih prebojenih napitaka.

Ukoliko imate problem samo sa bojom zuba, a kvalitet vam je očuvan, svakako je beljenje pravo rešenje za vas. Možete dobiti čak nekoliko nijansi svetlije zube. Javite nam se na pregled i konsultcije.

Prikaz slučaja

Pacijent M.K. rođen 1982. godine javlja se radi beljenja zuba u obe vilice. Pacijentova prirodna boja zuba je A3 po Vita ključu boja. Pacijent je nepušač i redovno održava higijenu usta i zuba.

Naš pacijent odlučio se za kućno beljenje uz upotrebu splintova i pasti karbamid peroksida u koncentraciji 16%. Nova nijansa zuba sada je A1. Bolnih senzacija nije bilo i pacijent je normalno mogao da spava noću noseći splintove.