DENTALNI IMPLANTI

Idealna nadoknada jednog, više ili svih zuba

ISPRAVITE ZUBE

Estetske "nevidljive" bravice za ispravljanje zuba

Brzo i neprimetno do savršenih zuba

BEZMETALNE KRUNE I FASETE

do SAVRŠENOG osmeha

Nevidljivo pomeranje zuba

bez fiksne proteze

IMPLANTI NA BEZUBIM VILICAMA

Zaboravite na totalne proteze koje spadaju

Proteze na "klik"

Udobnost, stabilnost, estetika

DENTALNI IMPLANTI

Šta su zubni implanti?

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se uvrće u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su idealna opcija za pacijente sa dobrom oralnom higijenom kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontopatije, neuspešnog lečenja zuba, traume ili bilo kog drugog razloga.

Zubni implantati su apsolutno biokompatibilni sa okolnim tkivom i u potpunosti se vezuju za vašu kost. Alergijske reakcije su svedene na minimum kao i mogućnost odbacivanja implanta od strane vašeg organizma.

Ugradnjom zubnih implanata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova , te je na taj način fiziološki i funkcionalno opravdanije korišćenje ove savremene metode nadoknađivanja izgubljenih zuba, a kod terminalne bezubosti, tj nedostatka svih bočnih zuba ili skraćenog zubnog niza, predstavlja jedinu mogućnost za dobijanje fiksne nadoknade.

Šta se implanatima može postići?

 • Nadoknada jednog ili više zuba bez brušenja susednih zuba

 • Pravljenje zubnih mostova u slučajevima kada je pacijent usled gubitka većeg broja zuba osuđen na nošenje mobilnih zubnih proteza ili nedostatka bočnih zuba

 • Zubni implanti mogu služiti i kao nosaci zubnih proteza koje su na taj način mnogo stabilnije i udobnije za nošenje.

Prednosti zubnih implanata

U svakom mogućem pogledu zubni implanti predstavljaju bolje rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju.

Estetika: izgled i osećaj koji ima pacijent sa ugrađenim implantom je identičan onom kod prirodnih zuba. Pošto implant čvrsto srasta sa viličnom kosti sprečeni su gubitak kosti i povlačenje desni koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza. Niko neće moći da primeti da imate vestacku zubnu nadoknadu u ustima.

Čuvanje preostalih zuba: zubni implanti ni na koji način ne narušavaju kvalitet preostalih zuba što se dešava pri izradi zubnih mostova. Što više zdravih i intaktnih zuba imate, veća je dugoročna korist za zdravlje vaših usta.

Komfor i samopouzdanje: pomoću zubnih implanata ćete ponovo moći normalno da pričate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Oni vam omogućuju da kažete zbogom protezama koje su vas žuljale, ispadale i stvarale neprijatan osećaj stranog tela u ustima.

Slučajevi u kojima preporučujemo ugradnju implanata

 • Nadoknada jednog zuba

  ako vam nedostaje jedan zub možete ga nadoknaditi ugradnjom jednog implanta i keramičke zubne krunice koja se postavlja na njega.

 • Nadoknada više zuba

  ako vam nedostaje više zuba imate mogućnost ugradnje implanata koji će služiti kao nosači zubnih mostova

 • Nadoknada svih izgubljenih zuba

  ako ste bezubi ugradnjom implanata je moguća izrada zubnih mostova koji nadoknađuju sve zube ili izrada komfornih i stabilnih zubnih proteza pomoću implanta sa lokatorima

implanti

Sastavni delovi implanta

Implant korenski deo zuba, koji se postavlja, šrafi, na mesto gde nema zuba u jednoj bezbolnoj seansi.

Abatment ili suprastruktura, koja se postavlja nakon par meseci (4-6) od postavljanja implanta, takođe u potpuno bezbolnoj seansi.

Kruna koja se pravi po uzetom otisku kada se postavi suprastruktura i ona se onda cementira i za par dana Vi imate nov zub.

Od implantacije do zuba potrebno je dakle da prođe 4-6 meseci kako bi se implant potpuno oseintegrisao u viličnu kost. Za to vreme mogu se napraviti privremene protetske nadoknade

KONCEPT ALL ON 4

Koncept All-on-4 predstavlja minimalno invazivno protetsko rešenje sa fiksiranim kompletnim zubnim lukom kod bezubih pacijenata. Fiksiranje zubnog luka vrši se šrafljenjem rada na 4 implanta koji se ugrađuju posebnom tehnikom koju propisuje ovaj koncept.

Da li ću u ustima imati plastičnu protezu ili keramički most ako se odlučim za ovaj koncept?

Postoje dve situacije kada možete da odaberete ovakav način savremene protetike. Kada nemate nijedan zub (bezubi pacijenti) i kada imate nekoliko zuba koji su lošeg kvaliteta i potrebno ih je izvaditi. Naravno, potrebno je da 3D snimak na koji vas upućujemo pokaže dovoljnu količinu kosti za smeštanje implanata.

Protetski deo se sastoji iz dve celine

 • Privremeni rad

  Privremeni prvi rad koji se postavlja odmah po ugradnji implantata podrazumeva izradu proteze koja se šrafi na 4 implanta. Srafljenje je moguće samo i isključivo kada stabilnost implanta bude veća od 70, a granica se kreće od 1 -99. Aparat kojim merimo stabilnost implanta je Penguin RFA, uređaj visoke preciznosti. Ako je stabilnost bilo kog od 4 implanta manja od 70 ne može se proteza šrafiti već je morate nositi do izrade definitivnog rada 3- 6 meseci

 • Definitivni rad

  DEFINITIVNI rad predstavlja izradu keramičke konstrukcije na šrafljenje. Nakon 3-6 meseci od izrade privremenog rada i ponovne provere stabilnosti implanata, radi se definitivni rad.

Koliko puta moram da dođem kod zubara, da li to što ću raditi boli i koliko sve traje?

PRVA POSETA

 Na prvi pregled pacijent donosi 3D snimak. Upoznaje se sa stomatološkim timom i dobija detaljne informacije u vezi svega što želi da zna o proceduri. Nakon analize snimka i saznanja da postoji dovoljno prostora u kosti za Koncept All-on-4 u istoj poseti se uzima otisak pacijentovih zuba obe vilice i precizno određuje zagrižaj. Ta procedura je jednostavna i apsolutno bezbolna. Sa pacijentom se dogovara termin za ugradnju implantata.

U razmaku između prve i druge posete tim stručnih tehničara izrađuje privremeni rad za pacijenta , za šta je potrebno 48 h.

DRUGA POSETA

U drugoj poseti pacijenta pristupamo vađenju zuba (ukoliko pacijent ima neke zube) i ugradnji 4 implanta i fiksiranju privremenog rada. Ugradnja implanata uz adekvatnu 4% anesteziju je apsolutno bezbolna procedura. Potrebno je oko 30 min za ugradnju jednog implanta. Odmah po ugradnji u svaki implant se šrafe posebne strukture koje će povezivati implante sa privremenim radom. Pomoću Penguin RFA uređaja potrebno je proveriti stabilnost ugrađenih implanata i ako svaki implant pokaže na aparatu stabilnost veću od 70 jedinica tada se privremeni rad može odmah ušrafiti na implante. Ako je ta vrednost manja pacijentu se predaje rad, ali bez opterećenja implanata. Tek kasnije, novom proverom stabilnosti implanata može se naknadno proteza ušrafiti.

Provera kontakta gornjih i donjih zuba od suštinske je važnosti u ovakvom konceptu. Bočni zubi ne smeju imate naglašene kvržice na zubima jer implanti u bočnoj regiji ne trpe sile u horizontalnom smeru, a bitno je i poslednje zube u radu isključiti iz zagrižaja.

To znači da za 2-3 dana pacijent dobija fiksni rad na šrafljenje koji će služiti kao privremeni. Ovakav rad pacijent može nositi minimum 3-6 meseci, a može i duže.

U trećoj poseti koju zakazujemo za 7 dana od momenta ugradnje implanata privremeni rad se skine samo zbog uklanjanja konaca i ponovo vrati.

Kada mogu da uradim definitivni rad?

DEFINITIVNI RAD podrazumeva izradu keramičke konstrukcije na šrafljenje, visoko precizno, tehnički vrlo zahtevno i estetski odlično protetsko rešenje. Savetuje se čekanje od najmanje 3-4 meseca za donju vilicu i 4-6 meseci za gornju vilicu, što najviše zavisi od stabilnosti implanata.

Potrebno je oko 10 dana za izradu definitivnog rada i najmanje 3-4 posete stomatologu.

Prednosti? Mane?

Navikavanje je izuzetno lako, a osećaj da “nemate ništa preko nepca” nakon što ste ostali bez zuba je fantastičan. Odgovarajuća higijena se najbolje postiže upotrebom Waterpik uređaja koji pod pritiskom tušira rad. Estetika je odlična i protetski rad je fiksni. Pacijent sam ne može skinuti svoj rad bez stomatologa.

Mane praktično i ne postoje osim što morate voditi više računa o higijeni i najmanje 2 puta godišnje u prvih 2-3 godine posećivati stomatologa radi kontrole.