S.N. rođena 1981. godine

Ortodoncija i protetika

Pacijentkinja S.N. rođena 1981. dolazi u ordinaciju zbog estetike koja joj godinama predstavlja problem. Kratke kliničke krunice zuba, neadekvatan raspored, od roditelja nasleđena široka vilica i uski zubi doprineli su pacijentkinja izgleda dosta starije nego što realno ima godina.

Najveći problem bio je što je trenutna protetika bila nemoguća. Zubi su morali da se pozicioniraju nošenjem fiksne kako bi budući protetski rad bio estetski i funkcionalno kvalitetan.

U ovakvim situacijama moraju se povezati ortodoncija i protetika, jer kada bi se dijastema (prostor između sekutića) samo protetikom zatvorio, krunice bi bile zdepaste i pravougaone, a papila između zuba bi trpela ogroman pritisak postavkom mosta. Zato je neophodno sve zube pomeriti u pravilan niz, a nakon toga izraditi cirkularan most ,kako bi on držao zube u novoj poziciji. Ovakva kombinacija isključuje upotrebu ritejnera kao folije, jer se sam most već ponaša kao ritejner, čuva zub i onemogućava njihovo pomeranje na staru poziciju.

Nakon godinu dana nošenja fiksne , odmah nakon skidanja pacijentkinji su uzeti otisci i urađen privremeni cirkularni most koji je pacijentkinja nosila 7 dana dok definitivni radovi nisu u tehnici završeni.

Pacijentkinja se zbog boje kose i očiju odlučila da uradi svetlije zube, a ta promena joj je vidno prijala.

Ukoliko i vi imate sličan problem mi vam možemo pomoći.

L.M. rođena 1988. godine

Fiksna proteza (metalne bravice)

Pacijentkinja L.M. rođena 1988. godine javlja se zbog neadekvatnog rasporeda zuba obe vilice. Pacijentkinja nije bila zadovoljna položajem zuba, a osmeh nije mogao da dođe do izražaja na pravi način zbog specifičnog položaja gornjih prednjih zuba. Na osnovu prvog anatomskog otiska izrađen je studijski model i odlučeno da pacijentkinja može postaviti ortodontski fiksni aparat sa metalnim bravicama.

Karakteristike ovog aparata su veća ,ali kontrolisana vučna sila zuba tokom dužeg vremenskog perioda u poziciju koja se prethodnim planiranjem odredi. Neophodne su kontrole na svakih mesec dana, zamena lukova i gumica u momentima kada za to dodje vreme i pre svega obuka pacijenta za pravilno održavanje higijene bravica na zubima. Sve bravice su postavljene na zube i povezane međusobno lukovima, a svaku bravicu za luk drži gumica.

Takođe, u oblasti izrade fiksnih aparata za pravilno slaganje zuba u niz postoje i drugačija rešenja u vidu fiksnih aparata sa samoligirajućim i kompozitnim bravicama, ili izrada mobilnih radova. O tome će biti reči u nekom od budućih radova.

Ono što je svakako prednost kod postavke fiksnog aparata jeste što se vaši prirodni zubi ne bruse, već samo pomeraju. Pomeranje je minimalno i traje neprestano čak i dok spavate. Ono što je mana jeste vreme koje je potrebno da složite zube u niz, a najmanje je potrebno godinu dana. Nakon toga zube treba i zadržati u novoj poziciji, zašta je najefikasniji tzv. fiksni ritejner. O tome će, takođe, biti reči u nekom od budućih radova.

Stanje koje je prikazano na slici je stanje nakon 6 meseci nošenja aparata.

Ukoliko i vi imate lepe zube, ali loše postavljene, ne želite da ih brusite i presvlačite krunicama (navlakama) možete nam se javiti i zakazati besplatan pregled kako bi smo vam predstavili najbolje rešenje.